2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Életkorát eltitkolva, 15 évesen házasodott meg Annie Jones, a leghíresebb szakállas asszony

2018. július 25. 17:04 Múlt-kor

A „gyermek Ézsau” már egy évesen a világot jelentő cirkuszi deszkákra „léphetett”, amelyet később sem hagyott el. 15 éves volt, amikor eltitkolta életkorát, és feleségül ment egyik kollégájához, míg szülei tomboltak, ugyanis kiváló pénzszerzési lehetőségként tekintettek a lányra. A 19. század legismertebb szakállas nője fiatalon hunyt el, élete végén a „freak” szó használata ellen küzdött.

Annie Jones a polgárháború utolsó évében, 1865-ben született Virginia államban, a népszerű szóbeszéd szerint édesanyja méhét már pelyhedző állal hagyta el. A cseperedő kislány egyre dúsabb arcszőrzetét látva a szülei eleinte teljes pánikba estek, ám ez idővel elhalványult, miután meglátták benne az egyedülálló pénzszerzési lehetőséget. A kis Annie még egy éves sem volt, amikor szülei már sikerrel felkeltették P. T. Barnum, a 19. századi Egyesült Államok legsikeresebb szórakoztatóművészének és cirkusztulajdonosának figyelmét, aki bemutatta a gyermeket a közönségnek egy New York-i kiállításán. Az apróságot a „gyermek Ézsau” néven nevezték, utalva a bibliai Jákob igencsak szőrös ikertestvérére, Izsák legidősebb fiára.

A hirdetés pedig így szólt: „a bozontos teremtmények legcsodálatosabb ismert példánya Ézsau kora óta”. A kislány tehát már azelőtt bekerült a showbizniszbe, hogy egyáltalán megtanult volna járni. Olyan népszerű attrakció vált belőle, hogy Barnum a lány édesanyjának egy hároméves szerződést és 150 dollárt kínált. Ám Jones ennél jóval több időt töltött a „vitrin belső oldalán”. Ahogy teltek az évek a „gyermek Ézsauból” „Ézsau asszony” vált, majd karrierje a kevéssé fantáziadús „Szakállas asszony” megnevezésben csúcsosodott ki.

Idővel egyre divatosabb női ruhákban lépett fel, ami még jobban kiemelte a dús arcszőrzetével való kontrasztot, később pedig megtanult mandolinon is játszani. Az ellentétek asszonya vonzotta a tekintetet, és a magát előszeretettel csak „humbugherceg” néven emlegető Barnum egyik legemlékezetesebb cirkuszi „mutatványa” lett.

Nő a szörnyszülött mögött

Ma sem tudjuk biztosan, minek köszönhető Annie Jones szakálla, de elég valószínű, hogy a hirzutizmus nevű hormonális zavar miatt alakulhatott ki ezen állapot. A betegséget a nőkben normálisan kis mennyiségben termelődő férfihormonok (androgének, úgy mint a tesztoszteron vagy a dihidrotesztoszteron) túltermelődése vagy a szőrtüszők androgén hormonok iránti érzékenységének fokozódása okozza, eredménye pedig a férfiakra jellemző, igen erős arcszőrzet. A hölgyek általában 5-10 százalékára jellemző, természetesen az intenzitása változatos. (Ám hozzá kell tenni, hogy férfiaknál is előfordulhat, csak az kevéssé feltűnő.)

Habár Barnum marketingtevékenységének köszönhetően bizonyára Jones volt a leghíresebb szakállas asszony, nem ő volt az egyetlen ismert. Az 1834-es születésű, mexikói Julia Pastrana „majomasszony” néven vonult be a történelembe, ugyanis egész testét befedte a sűrű, sötét szőrzet. Nem volt akkora nagy sztár, mint amerikai társa, ám Nyugat-Európában így is szépszámmal tekintette őt meg a közönség, csakúgy mint 1860-as halálát követően a mumifikált holttestét. A 17. században több szakállas asszonyról is tudunk, ilyen volt a bajor születésű Barbara von Beck (akit egy olajfestmény is megörökített az utókornak), vagy a Nápolyban élő Magdalena Ventura, akit szintén lefestettek, miközben gyermekét szoptatta.

Kevesen tudják, de a 19-20. században Magyarországon is élt egy báróné, Barcsy Szidónia, aki miután 19 évesen világra hozta gyermekét, rémülten vette észre, hogy arcán szakáll kezd burjánzani. Nem engedhette, hogy ezt a férje is észrevegye, ezért nekiállt egyesével kihúzogatni a nem kívánatos szőrszálakat. Egy ideig sikerült titokban tartania, milyen szerencsétlenség érte, ám aztán a szakálla olyan mértékben kezdett nőni és erősödni, hogy Antalnak is szemet, pontosabban kezet szúrt, amikor megsimogatta hitvese orcáját. A férj elég jól fogadta, sőt megtiltotta feleségének, hogy az eltávolításával bajlódjon. Élete azonban nem volt leányálom.

Pastranához hasonlóan Annie Jones sem élt hosszú életet. 1880-ban hozzáment egy Richard Elliot nevű férfihoz, akinek a cirkusznál az volt a feladata, hogy a járókelőket ékesszólásával becsalogassa. Ám mivel ekkoriban csupán 15 éves volt a lány, ügyesen elrejtette férje elől korát, és tiltakozó szüleit is sikerült leszerelnie. A házasság másfél évtizedig tartott, majd a válást követően Jonest egy bizonyos William Donovan kísérte ismét oltár elé. A páros úgy döntött, hogy kettesben hódítják meg Európa színpadjait. Az idilli állapot négy évig tartott, amikor a férfi váratlanul elhunyt. Az összetört asszony úgy döntött, hazatér, és ismét csatlakozott Barnumhoz, aki a „Greatest Show on Earth” című műsorában biztosított neki helyet.

Rövid élete végén a „freak” szó (amellyel a cirkuszok különleges adottságú embereit írták le) használata ellen küzdött. Mindössze 37 éves volt, amikor édesanyja egyik meglátogatása során megtámadta a tuberkulózis, és végleg ledöntötte lábáról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Annie JonesAnnie JonesAnnie Jones egy cirkuszi plakátonBarbara van BeckBarcsy Szidónia
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár