2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sárkányokkal és egy kegyetlen grófnővel is találkozhatnak a Báthori István Múzeum látogatói

2024. október 2. 11:20 MTI

A Báthori-család történetét mutatja be és a kenyérmezei hős, Báthori István vajda emléke előtt tiszteleg a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ (MNMKK) Báthori István Múzeuma Nyírbátorban, amely teljesen megújult épületben várja látogatóit október 12-től – közölte az intézmény hétfőn az MTI-vel.

Ecsedi Báthori Erzsébet
Ecsedi Báthori Erzsébet alakját egészen napjainkig rémséges és kegyetlen tettek legendái övezik

A közleményben azt írták, hogy október 12-én, a kenyérmezei csata 545. évfordulója előtt egy nappal nyitja meg újra a kapuit a barokk ferences kolostor, Magyar Nemzeti Múzeum Báthori István Múzeuma a Báthori-család névadó településén.

A múzeumnak otthont adó, középkori alapokon nyugvó, mintegy háromszáz éves minorita kolostorépület kívül-belül megfiatalodva, különleges attrakciókkal várja látogatóit – közölték.

A dokumentum szerint a Sárkányfogak. A Báthoriak története című kiállítás a hely szelleméhez méltó kreatív arculattal, izgalmas látványvilággal, eredeti műkincsek és valósághű műtárgymásolatok segítségével, valamint virtuális technológiákkal mutatja be a Báthori-család történetét.

Kiemelték: ez lesz az első olyan kiállítás Magyarországon, amelyben a mesterséges intelligencia interaktív módon szerepel: a látogatók „beszélgethetnek” az MI-t megszemélyesítő színésszel.

A tájékoztatás szerint a kiállítás látogatóinak két virtuális kalauza is lesz. Az egyikük a véres legendák gyakori főszereplője, Báthori Erzsébet, aki régi magyar nyelven szólítja meg a látogatót, hogy saját nézőpontjából mesélje el családja és önmaga sorsát.

A másik kalauz pedig egy sárkány, a Báthoriak címerállata, a Bátor Vid csapásától elpusztult szörnyeteg dédunokája, a família esküdt ellensége, akit viszont már a látogatóknak kell (virtuálisan) leküzdenie – ismertették.

Arról is tájékoztatást adtak, hogy a kiállítás felsorakoztatja a Báthori-család fennmaradt tárgyi emlékeit, és a látogatók elé tárja a család történetének legizgalmasabb karaktereit.

A tárlaton Mária Krisztierna fejedelemasszony valósághű ruharekonstrukciója, eredeti fegyverek, korabeli zenék, miniszínház, minikancellária, a kenyérmezei csata terepasztala, kincsesláda és még sok egyéb várja a látogatókat – áll a közleményben.

 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Bátor Vid és Salamon király ábrázolása a Képes Krónikában

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár