2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény Helmut Kohlról

2017. június 19. 15:16

A néhány napja elhunyt Helmuth Kohl dörzsölt politikusként nagy lendülettel és ügyes alkuk révén építette karrierjét. Másfél évtizedes kormányzására leginkább a franciákkal való megbékélés és Németország újraegyesítése kapcsán emlékezhet az utókor.

1. 1945. április 20-án, éppen Adolf Hitler születésnapján léptették be a Hitlerjugendbe (ez minden korabeli német gyermek számára kötelező volt), majd katonai szolgálatra is behívták, de a háború véget ért, mielőtt tényleges harci eseményekben vehetett volna részt. Kohl később ezt a szerencséjét a „kései születés adta kegyelemnek” nevezte.

2. Feleségét, Hannelore Rennert 1948-ban egy táncórán ismerte meg, és bár már 1953-ban feleségül kérte, az esküvőre csak hét évvel később, 1960-ban került sor, mivel Kohl először anyagi stabilitást akart teremteni későbbi családjuk számára.

3. A háború után szinte azonnal, mindössze 16 évesen csatlakozott a CDU-hoz, amelynek jelöltjeként 1959-ben megválasztották Rajna-vidék-Pfalz szövetségi állam parlamentjébe, amikor is a tartományi törvényhozás legfiatalabb tagjává vált.

4. 1967-ben egyességet kötött Rajna-vidék-Pfalz akkor már lassan húsz éve hivatalban lévő idős államfőjével, Peter Altmannal. Kohl támogatta Altmann újabb indulását a választásokon, cserébe Altmann két évvel később lemondott pozíciójáról, így 1969-ben az akkor 39 éves Kohl léphetett a miniszterelnöki pozícióba – aki ezzel mindmáig a legfiatalabb személy, aki ilyen magas hivatalt tölthetett be Németországban.

5. 1976-ban vezette először a CDU-CSU pártszövetséget a német választásokon, és bár jelentősen túlszárnyalva a párt négy évvel korábbi teljesítményét, a szavazatok 48,6%-t megszerezve a legnagyobb frakciót alakíthatta meg a Bundestagban, végül 6 mandátummal elmaradt az abszolút parlamenti többség megszerzésétől, ami azt jelentette, hogy Helmut Schmidt koalíciós kormánya folytathatja a munkát.

6. Hasonlóan a Rajna-vidék-Pfalz-i miniszterelnökségéhez, a kancellári pozíciót is egy ciklusközi politikai alku eredményeképp szerezte meg, amikor 1982-ben egy gazdaságpolitikai ellentét miatt felbomlott a Schmidt-kormány mögött álló SPD-FDP koalíció és a Kohl vezette kereszténydemokrata pártszövetség sikeresen állította a maga oldalára a liberális FDP-t. A Bundestag végül a német történelem mindmáig egyetlen sikeres konstruktív bizalmatlansági indítványa keretében leváltotta Schmidtet a kormányfői posztról és Kohlt állította helyébe.

7. 1984-ben Francois Mitterand francia elnökkel közösen kereste fel az első világháborús verduni csaták helyszínét. A kettejükről készült fénykép a francia-német megbékélés szimbólumává vált.

8. Amikor 1989-ben összeomlott Kelet-Németországban a szocialista állampárt rendszere, Kohl egy pillanatig sem habozott a német újraegyesítési folyamat elindításával kapcsolatban. A koalíciós partner FDP-vel való egyeztetés nélkül adta ki a tíz pontból álló programját az újraegyesítésről és a nyugati szövetségesek felhatalmazása nélkül utazott Moszkvába, ahol garanciát szerzett Gorbacsovtól arra, hogy a Szovjetunió nem fog útjába állni az egységes Németország megszületésének.

9. Helmut Kohl 16 éven keresztül töltötte be a kancellári tisztséget Németországban, amivel a második helyen áll a leghosszabb ideig hivatalban lévő kancellárok listáján – egyedül a német egység egy korábbi megteremtője, Otto von Bismarck előzi meg a maga 19 évével.

10. Helmuth Kohl egyike annak a három személynek, akiket az Európai Tanács az Európa tiszteletbeli polgára címmel tüntetett ki. A másik kettő Jean Monnet, az Európai Szén- és Acélközösség Főhatóságának első elnöke és Jacques Delors, az Európai Bizottság volt elnöke.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Francois Mitterand és Helmuth Kohl VerdunbenHelmuth Kohl kancellári beiktatása
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár