2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nomád családnál vacsorázott a mongol expedíció

2007. június 20. 10:00

Emberpróbáló tájon, hatalmas sziklák és "égig érő" homokdűnék között kelt át a Góbi-expedíció Mongóliában, amelynek tagjai helyi ételspecialitásokkal frissítik magukat.

A Szilasfood-Lucullus Góbi-expedíció hét tagja arra vállalkozott, hogy 1000 kilométert tesz meg lóháton egy hónap alatt a Góbi-sivatagban, miközben orvosi, távközlési méréseket, valamint gasztronómiai és antropológiai kutatásokat végez. A csapat június 8-án indult el Budapestről, másnap érkezett meg Ulánbátorba, majd június 11-én Dalandzagdadból vágott neki a Góbi-sivatagnak.

Az expedíció beszámolója szerint először hatalmas sziklák között lovagoltak, ahol több méter vastag jégpáncéllal találkoztak. Ezután Bajanzagba érkeztek, amelyet a világ egyik leggazdagabb dinoszauruszcsont-lelőhelyeként tartanak számon. Néhány napon át homokdűnék között vezetett útjuk, ezt viselték a legnehezebben. Az expedíció két tagja, Turóczi Gábor és Jarabek Bence is elindult az expedíció után. Ők eddig a kommunikációs rendszer kialakítását végezték és sajtószóvivői feladatokat láttak el.

A Lucullus Baráti Társaság több tagja is részt vesz az expedícióban. A társaság közismert arról, hogy igyekszik megismerni a világ különféle tájainak gasztronómiáját, valamint extrém helyeken készít magyar ételt, például 2006-ban az Északi-sarkon paprikás csirkét, idén év elején pedig a Budapest-Bamaco ralin tevehúsos tarhonyát.

Gasztronómiai feladatukat most is tökéletes ellátják. Megkóstolták Mongólia több specialitását, például a boozt, vagyis a darált birkahúsos tésztatáskát és a cojvant, amely tésztából, burgonyából és juhhúsból készült egytálétel. A csapat "kifőzött" egy magyar-mongol ételt is: szárított birkahúsból készítettek gulyáslevest. Egy helyi nomád család pedig - néhány róluk készített fotóért cserébe - lótrágyával fűtött tűzhely fölött, vacsorát főzött a csapatnak.

Az expedíció nem titkolt szándéka, hogy útja végén paprikás csirkével zárja le kutatói munkáját.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár