2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Számos izgalmas programot tartogat a látogatóknak a Művészetek Völgye

2024. július 19. 11:20 MTI

A Művészetek Völgyében kezdi a fesztiválszezont a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ (MNMKK) Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) tagintézménye. Július 19. és 28. között a rendezvény három helyszínén, a Petőfi Udvarban Kapolcson, Taliándörögdön és a Cirque du Tókertben, Vigántpetenden várja az érdeklődőket.

Művészetek Völgye
A 2023-as rendezvény iránt is nagy volt az érdeklődés (Facebook / Művészetek Völgye)

A fesztiválozók ízelítőt kaphatnak az aktuális időszaki kiállításokból, bemutatkozik a Magyar Menyasszony és a Kertész/Kópiák című tárlat, valamint a látogatók megismerhetik a múzeum tíz legérdekesebb kincsét, és részt vehetnek izgalmas régészeti sétákon, családi programokon is – idézik a múzeum MTI-hez eljuttatott közleményében Zsigmond Gábor főigazgatót.

Vigántpetenden, a Cirque du Tókert helyszínen betekintést nyerhetnek a látogatók a Kertész/Kaptár installáción keresztül az André Kertész világhírű fotóművész születésének 130. évfordulója alkalmából rendezett kiállítássorozat egyikébe, a Kertész/Kópiák című tárlatba.

A kiállítás, a 2021-ben New Yorkból vásárolt Kertész-képekből válogatva sosem látott alkotásokat mutat be, a világhírnév előtt álló, fiatal André Kertészt és útkeresését ismerhetik meg általa az érdeklődők. A fesztiválon az installáció folyamatosan látogatható lesz.

Július 20-án este Fisli Éva történész kurátori tárlatvezetést tart.

A múzeum másik időszaki kiállításával, a Magyar Menyasszonnyal is találkozhatnak a látogatók. A nagyszabású tárlat 500 évre visszamenően irányítja a figyelmet a nők helyzetére, szerepére, életkörülményeire, személyes történeteikre, házasságaikra. Az augusztus végén záruló tárlat anyagába Kapolcson, a Kossuth utcai Petőfi Udvarban felállított utazó tablókiállításon kaphatnak betekintést az érdeklődők.

Családi programokkal július 20-án, 21-én, 27-én és 28-án, szintén a PKÜ Petőfi Udvarban, a múzeum standjánál várják a látogatókat.

A főigazgató elmondta: a fesztiválon a múzeum úgynevezett TOP10-es tárgyait is bemutatják. Ezeken keresztül az érdeklődők bővíthetik ismereteiket a Kárpát-medence egykori lakóinak mindennapjairól, találkozhatnak a magyar nemzet történetének és művelődéstörténetének felbecsülhetetlen értékű kincseivel, tárgyi emlékeivel. A műtárgyakat bemutató minikiállítás a Petőfi Udvarban várja a látogatókat.

Régészeti sétákkal is készülnek: a Taliándörögdön lévő pálos kolostort járhatják be az érdeklődők július 27-én és 28-án. Az indulási helyszín a taliándörögdi Róling tanya, a programot Papp Attila, a múzeum Nemzeti Régészeti Intézetének kutatója vezeti.

A harmadik sétán Pula és Öcs települések között 15 kilométert tesznek meg, és négyezer év történetét járják végig a som-hegyi erdők körül. A séta a pulai Kráter Kőpark bemutatóhelyről indul július 20-án Füzesi András és Soós Bence régészek, a MNMKK, MNM Nemzeti Régészeti Intézete kutatóinak a vezetésével – hívta fel a figyelmet a Zsigmond Gábor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár