2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Három nagyvárosban kezdődik a Cziffra Fesztivál ünnepi hangversenysorozata

2024. augusztus 9. 11:20 MTI

Találkát adott a sors címmel Gubik Petra színésznő és Balázs János zongoraművész estjét tekintheti meg a közönség vasárnap a Szentendrei Teátrumban. A Cziffra György életének fontos pillanatait felidéző produkció országszerte több városban lesz látható.

Cziffra Fesztivál
A legutóbbi fesztivál egyik koncertje (Facebook/ Cziffra György Fesztivál)

A produkció, amely a 2024-es Cziffra Fesztivál egyik különlegességeként mutatkozott be, a későbbiekben is szerepel a jubileumi fesztivál programján, többek között Nagykanizsán és Ajkán lesz látható – közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

Az esten Balázs János Gubik Petrával idézi fel Cziffra György alakját, a legendás művészsors fontos mozzanatait. A próza és a zene együttes erővel varázsolja a színpadra a történelem legviharosabb korszakát, régi pesti lokálok hangulatát, bensőséges jeleneteket a zongoraművész életéből – írják az előadásról, amelynek dramaturgja O. Horváth Sári.

A közleményben a produkció alkotóit idézik, akik kiemelik: Cziffra György megpróbáltatások sorával volt kénytelen szembenézni, hogy kiteljesíthesse bámulatos tehetségét. „S bár életének eseményei önmagukban is lehengerlők, ha kicsit figyelmesebben tekintünk e sorsra, világossá válik: valójában kapcsolatai, fontos találkozásai, hozzá közel és távolabb álló embertársai voltak útjának terelői, segítői” – írták.

Közölték, a Cziffra Fesztivál gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket a 2024/2025-ös évadban. Az ünnepi hangversenysorozat 2024 őszén, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban, ahol többek között elhangzik a Balázs Jánosnak dedikált, Cziffra György 100. születésnapjára készült legendás Eötvös Péter-zongoraverseny is a nemrégiben elhunyt szerzőtől Cziffra Psodia címmel.

Az elsőként bejelentett programok a fesztivál keresztmetszetét mutatják be olyan fellépőkkel, mint Nyikolaj Luganszkij vagy Fazil Say zongoraművész, akik a Zeneakadémia Nagytermében adnak koncertet – írták a szervezők.

A közleményben kiemelik, hogy Martha Argerich zongoraművész és Mischa Maisky csellista legendás párosa a Cziffra Fesztivál meghívására visszatér Budapestre: december 14-én a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében lépnek fel együtt.

A fesztiválon olyan hazai kiválóságokkal is találkozhat a közönség, mint Keller András hegedűművész, Perényi Miklós gordonkaművész és a Concerto Budapest, vagy a fesztiválalapító, Balázs János. Freund Tamás agykutató Művészeti élmények az egészséges személyiségfejlődés szolgálatában címmel tart előadást a rendezvényen.

A fesztivál programjairól további információ a www.cziffrafesztival.hu oldalon érhető el.

Az eseménysorozat támogatója a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. – áll a közleményben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár