2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Interaktív vándorkiállítással és néptáncegyüttesek előadásaival is várják a látogatókat Salgótarjánban

2024. szeptember 17. 13:20 MTI

Salgótarjánban, valamint a várossal határos Karancslapujtőn folytatódik szeptember 21-én és 22-én az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban kulturális programsorozat – tájékoztatta a Petőfi Kulturális Ügynökség az MTI-t hétfőn.

táncegyüttes
A Nógrád Táncegyüttes egyik korábbi fellépése (Kép forrása: Facebook/ Nógrád Táncegyüttes)

A salgótarjáni Balassi Bálint Könyvtárban lesz látható a Zászlómegálló című ismeretterjesztő kiállítás, amely betekintést nyújt a zászlóhasználat történetébe, szabályaiba és hátterébe.

Ugyanitt szeptember 20-án Sebő Ferenc Száll a világ lepke-szárnyon címmel ad koncertet. A könyvtárban az érdeklődők részt vehetnek a Királyok, hősök, csaták című előadáson, amelyhez a Mikkamakka Gyermekkönyvtárban történelmi pop-up képeslapkészítés kapcsolódik – közölték.

A könyvtár ad otthont a Sanctum sorozat következő részének, amelyben Juhász Anna irodalmár vendégei a salgótarjáni születésű Pindroch Csaba és felesége, Verebes Linda színészek lesznek, akikhez Radics Gigi énekesnő, valamint Pallós Nelli, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház díszlet- és jelmeztervezője csatlakozik majd.

Magyarul Európában címmel interaktív vándorkiállítás várja a látogatókat a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Vármegyei Levéltárában, a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban a Magyar Menyasszony pavilonban, a Magyar Nemzeti Múzeum azonos című nagy tárlatának interaktív installációi mutatkoznak be. A térhez kapcsolódó előadásra és beszélgetésre szeptember 23-án várják az érdeklődőket – írják.

Zenthe Ferenc Színházban szeptember 21-én vetítik Lóth Balázs Most vagy soha! című alkotását, előző nap, szeptember 20-án este ugyanitt Petőfi Sándor A helység kalapácsa című komikus eposzát mutatja be a Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház. Nógrád vármegyei néptáncegyüttesek a palóc tánclépéseket, illetve Kárpát-medencei magyarság tánckultúráját mutatják be Palócországban című előadásukban, míg Nógrád Táncegyüttes, a Palóc Néptáncegyüttes és a Muzsla Néptáncegyüttes táncosai Karöltve című koreográfiájukkal lépnek színpadra.

A tájékoztató szerint a program fő helyszínén, a karancslapujtői Nógrádi Vármegyenapon is változatos programkínálat várja az érdeklődőket. A Községi nagyparkban a Te kezedben van! címmel interaktív cirkuszi produkción vehet részt a közönség, a Múzeumok standjánál pedig olyan különleges kreatív termékeket lehet megvásárolni, amiket a múzeumok gyűjteményei inspiráltak.

Karancslapujtőn a Hungarikum játéktéren játékos formában lehet megismerkedni a magyarság és Nógrád vármegye értékeivel, a Hagyományok Háza és a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete pedig közös kézműves foglalkozásokat tart. A magyar konyha különlegességeit a Gasztrobusznál lehet majd megkóstolni, míg a kisebbek a Dűvő zenekar ritmusaira eljárhatják az Aprók táncát a Nógrád Táncegyüttes közreműködésével.

A teljes kulturális programkínálat a Kultura.hu/mimagyarok oldalon érhető el.

A programsorozat a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jön létre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár