Öt különleges fogás a középkorból
2019. április 8. 18:33 Múlt-kor
A nyárson sült egész disznó és a nagy boros kupák talán az első dolgok között vannak, amelyek eszünkbe jutnak, amikor egy középkori lakomára gondolunk. A kortárs források szerint azonban őseink nem csupán igen változatosan étkeztek, de meglehetősen kísérletező kedvűek is voltak a fogásokat illetően. Az alábbiakban olvasható öt olyan étel, amelyet fogyasztottak a középkori Európában, és korántsem lennének elképzelhetetlenek a modern ember asztalán sem.
Korábban
Édes-savanyú mártás
Az édes-savanyú nyúl az egyik legérdekesebb fogás, amelyet egy 14. századi kéziratgyűjtemény, a „Curye on Inglysch” (kb. „Főzés angol módra”) tartalmaz. A recept szerint cukorral, vörösborecettel, ribizlivel, vöröshagymával, gyömbérrel és fahéjjal (valamint igen sok „borsporral”) készítendő, ami egy ragacsos szószt eredményez, amely meglehetősen hasonlít a ma ismert kínai édes-savanyú mártásra. A recept vélhetően a normann hódítás idejéből származik, ekkoriban az Anglia lakosságát adó szászok számára a legkülönösebb hozzávaló a nyúl lehetett – a Brit-szigeteken nem őshonos állatot ekkoriban importálták először a kontinensről.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
- Filmjeiben a visszafogott előkelőséget testesítette meg Audrey Hepburn 08:20
- Visszautasította a bárói címet a gőzgép forradalmasítója, James Watt tegnap
- Illegális másolás miatt indították el az első számítógépes vírust tegnap
- Udvari intrikák és leszámolások vezettek a Perzsa Birodalom hanyatlásához tegnap
- Medici Katalin megelőző csapásként lemészároltatta a hugenottákat tegnap
- Golda Meir békében és háborúban tegnap
- Mit adtak nekünk a rómaiak? tegnap
- A kollektív bűnösség elve alapján telepítették ki a magyarországi németeket tegnap