Öt különleges fogás a középkorból
2019. április 8. 18:33 Múlt-kor
Korábban
Rizsalapú ételek
Rizst már a 8. században termesztettek Európában a spanyolországi mórok. A 15. századra széles körben elterjedt Spanyolországban és Itáliában is, és a kontinens minden szegletébe nagy mennyiségben exportálták. Egyik legjellegzetesebb középkori felhasználása egy „blancmanger” nevű fogás volt, amely egy puha rizses keverék, csirke vagy hal mellett cukrot és fűszereket tartalmazott. Keverék mivoltánál fogva könnyen elkészíthető volt, és vélhetően gyakran szolgálták fel a betegeknek felépülést segítő táplálékként. Ismertek voltak emellett édes rizses ételek is, köztük egy, amelyet a középkori angol nyelv „prymerose”, azaz „kankalin” néven ismert – ez egy mézzel, mandulával, kankalinnal és rizsliszttel készült sűrű puding volt.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
- 10 érdekesség a Vöröskeresztről 10:09
- Kortárs ékszerekkel bővült a tél legsikeresebb tárlata a Magyar Nemzeti Múzeumban 10:05
- Filmjeiben a visszafogott előkelőséget testesítette meg Audrey Hepburn 08:20
- Visszautasította a bárói címet a gőzgép forradalmasítója, James Watt tegnap
- Illegális másolás miatt indították el az első számítógépes vírust tegnap
- Udvari intrikák és leszámolások vezettek a Perzsa Birodalom hanyatlásához tegnap
- Medici Katalin megelőző csapásként lemészároltatta a hugenottákat tegnap
- Golda Meir békében és háborúban tegnap