Világörökség lett a mediterrán konyhából
2010. november 19. 11:42 MTI
Spagettitekerés közben mostantól ne feledjük: a világörökség féltett és ízletes kincsébe harapunk bele. Persze az is számít, hogy mit teszünk a tésztára. A mediterrán konyha ugyanis felkerült ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) szellemi kulturális örökségének listájára.
Korábban
Hatalmas spagettizéssel ünnepelte meg Rómában az olasz termelőket tömörítő Coldiretti, hogy az UNESCO a kenyai Nairobiban tartott ülésén elismerte a földközi-tengeri táplálkozás értékét és egyediségét. Természetesen a Rómában megrakott ünnepi asztalon felvonult a mediterrán menü összes fő alapanyaga: durumbúzából gyúrt tészta extraszűz olivaolajjal és illatos paradicsomból főzött szósz bazsalikommal, friss zöldség-gyümölcs és bor.
Rendkívüli volt az alkalom, de a Coldiretti szakácsai nem alkottak semmi különlegeset. Azt főzték, amit az olasz családok nap mint nap fogyasztanak, azokkal a termékekkel, amelyek Spanyolországtól Itálián át Görögországig és Marokkóig a hagyományos konyha alapanyagának számítanak.
A négy ország régóta szorgalmazta a mediterrán konyha elismerését. 2006-ban nem sikerült, most viszont az ENSZ-szervezet rábólintott arra, hogy az egész világon irigyelt, utánzott és kedvelt konyhakultúra a szellemi világörökség féltett részévé váljon - többek között a listára szintén most beválasztott francia gasztronómiával, a kínai akupunktúrával és a spanyol flamencóval együtt.
"Hatalmas sikernek tartjuk. Ez az első alkalom, hogy a listára tradicionális táplálkozási mód került fel. Elismerték, hogy szoros kötelék létezik az étkezési szokások és a kultúra között" - vélekedett Giancarlo Galan olasz agrárminiszter. Hozzátette, hogy a mediterrán konyhával háromra emelkedett az Itália adta szellemi kulturális kincsek száma az UNESCO által már védetté nyilvánított ősi szicíliai bábművészettel és a Szardínián még most is hallható tenor énektechnikával együtt.
"Óriási olasz sikernek tartom. Érvényesíteni tudtuk a Földközi-medence országai által birtokolt élelmiszeripari források értékét. Ezzel kimondatott, hogy annak, amit eszünk, igenis befolyása van a gazdasági és kulturális életre. A mediterrán étrendben található elemek biztosították évezredeken keresztül és biztosítják még ma is az érintett népek identitásának és kultúrájának fennmaradását" - magyarázta Paolo Di Castro, az Európai UNIÓ mezőgazdasági bizottságának elnöke.
Az olasz politikusok áradozó nyilatkozatai önkéntelenül is elárulják, hogy mekkora lobbimunka áll az UNESCO-döntés mögött. Az olasz sajtó is hírt adott róla, bár különösebb ünneplés nélkül, és az olasz családok sem törődtek annak a "kincsnek" az elismerésével, amelynek ők már régen tudatában vannak.
Az egészséges táplálkozás szokását lényegesen nem tudta megváltoztatni a rohamosan változó életritmus sem. A nyolcvanas években vált divattá az amerikai gyorsétkezés, de nem bizonyult tartósnak. Az olaszok - a milánói menedzsertől a nápolyi halászig - a harmadik évezred elején többnyire még mindig azt eszik, ami frissen, abban az idényben a közelükben terem. A háziasszonyok nagy része a piacon kistermelőktől vásárol, és abból a bazsalikomból csippent le, amely cserépben a teraszán zöldül. És mindezt anélkül, hogy reggeltől estig azt ismételgetnék magukban, hogy a mediterrán konyha hagyományát ápolják.
Persze a nők egyre szélesebb körű munkavállalása a szupermarketek kínálta konyha felé hajtja Itáliát is. "Az olaszok táplálkozási szokásai módosulnak. A mediterrán étrendet a kihalás fenyegeti" - írta az amerikai Wall Street Journal éppen az UNESCO-döntés napjaiban. Az ENSZ római székhelyű Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezetének (FAO) adatai is azt mutatják, hogy 1962 és 2002 között csökkent a friss zöldség-gyümölcs fogyasztás, egyidejűleg a görögök, spanyolok, portugálok, ciprusiak, máltaiak és olaszok napi kalóriafogyasztása 30 százalékkal emelkedett.
Elég azonban belepillantani az olasz televízió akármelyik főzőműsorába, láthatjuk, hogy az alapanyagok mindazonáltal nem sokat változtak. Ízőrzőként lép fel az az 1989-ben indult mozgalom is, amely folyamatos kampánnyal reklámozza a hagyományos, főleg helyi gasztronómiát.
"Arról kell meggyőznünk az olaszokat, hogy nem mindegy, milyen paradicsomos tésztát esznek. Szerencsére nem kell sokat győzködnünk őket, a tudomány is segít: a mediterrán étrend teszi azt, hogy az olasz férfiak átlagéletkora 78 év feletti, a nőké 84. A British Medical Journal szaklap írta, hogy azzal, amit Itáliában eszünk, 13 százalékkal csökken a Parkinson- és az Alzheimer-kórban való megbetegedés veszélye, 9 százalékkal pedig a szív- és érrendszeri panaszoké" - olvasható a Coldiretti honlapján.
A mediterrán konyha éltetése azonban nem kizárólag az olaszok egészségét szolgálja, hanem első számú idegenforgalmi vonzóerő is lehet. Az itáliai bor- és gasztroturizmus évi 5 milliárd eurót hoz a vendéglátók és termelők kasszájába: fontos tehát tudatosítani, hogy Firenzében például nemcsak Michelangelo Dávid-szobra számít kincsnek, hanem az éttermek asztalára tett ételek is a szellemi kulturális világörökség részét alkotják. Az Európai Unióban 213 olasz élelmiszeripari termék vívta már ki magának a védett eredetű jelölést, arról nem is beszélve, hogy négy és félezer regionális termék közül lehet válogatni - mind a mediterrán étrend részét alkotja.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
3. Az ipari forradalom
I. Gazdaság, gazdaságpolitika, anyagi kultúra, pénzügyi és gazdasági ismeretek
- Ausztál kőművesekre, sztrájkok áldozataira és Szent Józsefre emlékezünk május 1-jén
- A bálnavadászat brutális gyakorlata olajozta be az ipari forradalom fogaskerekeit
- Az ipari forradalom szennyezésének legkorábbi nyomait mutatták ki a Himalája gleccserében
- A niagarai vízerőműhöz is szállított alkatrészeket a Škoda Művek
- Száz évre romba dőlt a kínai gazdaság, miután a britek megszerezték a tea titkát
- Egy chicagói sztrájk halálos áldozatainak emléknapja volt eredetileg május 1.
- Gőzerővel indította el az ipari forradalmat James Watt találmánya
- Meglepő vége lett a ló és a gőzmozdony versenyének 1830-ban
- Mi volt az angol ludditák igazi célja a géprombolással?
- Érdektelen fantáziálásnak tartotta a kiadó Golding regényét, A legyek urát 19:05
- Elsőre szerencsétlenül járt hegymászónak gondolták megtalálói Ötzi testét 17:05
- A Bánk bánt is színre viszik az Aradi Magyar Napokon 14:20
- Egy fémdetektorral vizsgálta át az amerikai elnök testét a telefont feltaláló Bell 09:50
- Sikkasztási vád törte derékba Kossuth Lajos ígéretes ügyvédi karrierjét 09:05
- Greta Garbo minden útjára két repülőjegyet vásárolt, nehogy valaki mellé üljön tegnap
- Fogaival is játszott gitárján az álmaiból ihletet merítő rocklegenda, Jimi Hendrix tegnap
- Egy lelkész fiából vált rettegett lovagkalózzá Sir Francis Drake, a királynő kedvence tegnap