2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Europa Nostra-táblát avattak a gyöngyösi Mátra Múzeum falán

2009. augusztus 13. 20:53 MTI

Felavatták a gyöngyösi Mátra Múzeumnak otthont adó Orczy-kastély falán azt a táblát, amely tanúsítja, hogy a teljes felújításon és funkcióbővítő fejlesztésen átesett intézmény idén elnyerte az Európai Unió Kulturális Öröksége/Europa Nostra-nagydíjat.

Az emléktábla avatása után Andrea Schuler, az Europa Nostra Bizottság tiszteletbeli elnöke átnyújtotta a nagydíjról szóló oklevelet Hiesz Györgynek, Gyöngyös polgármesterének. A Mátra Múzeum kimagasló példáját adja a történelmi restauráción átesett, illetve a korszerű épületek komplex egységének - ismertette a zsűri indoklását Andrea Schuler. Hangsúlyozta, hogy a díj története immár 3 évtizedre nyúlik vissza, 2000 óta az Európai Unióval közösen adományozzák az elismerést. Hiesz György kifejezte reményét, hogy az elnyert cím olyan védjegyévé válik az épületnek, amely érdeklődők százezreit vonzza majd a múzeumba, illetve Gyöngyösre.

A Mátra Múzeum a kulturális örökség helyreállítása elnevezésű kategóriában kapta meg a 10 ezer euróval járó díjat, egyetemben a finn Kesälahti templom harangtornyával, az olaszországi Fasano Szent Faustinóról és Giovitáról elnevezett templomával, valamint a Newcastle-Gateshead híddal. Idén 24 országból összesen 138 pályázat és jelölés érkezett a különböző kategóriákban, és ezeket a helyszíneken értékelte a független szakértőkből álló zsűri.

A Mátra Múzeumnak helyet adó Orczy-kastély három lépcsőben végrehajtott több mint kétmilliárd forintos rekonstrukciója alkalmával idén áprilisban fejeződött be az épületegyüttes felújítása, egy új természettudományos pavilon kialakítása és a kastélykert rehabilitációja. A Nemzeti Fejlesztési Terv keretében végrehajtott beruházás első lépcsője során - 2007-ben - üvegtetőt kapott a kastélyudvar, itt állították ki Magyarország egyetlen teljes mamut csontvázát, amely a Mátra Múzeum jelképe is egyben.

A rekonstrukció második lépcsőjében egy természettudományos pavilon megvalósítását az Országgyűlés 1,2 milliárd forintos címzett támogatása tette lehetővé. A 2500 négyzetméternyi hasznos alapterületű épület kialakítása során a környezetbe illő anyagokat használtak, a többi között borovi fenyőt, gránitot és terméskövet. A 2008 végén felavatott épületben három szinten mutatják be az evolúció fokozatait, a Mátra és más élőhelyek faunáját, flóráját. A pavilonban helyet kapott egy trópusi pálmaház is, ahol forró égövi állatokkal és növényekkel találkozhatnak a látogatók.

Ezt követően fejeződött be a kert rehabilitációja. Ennek során helyreállították a kertet övező falat és kialakították a kertet átszövő sétautakat. A kertet arborétumszerűen rendezték be. A látogatók kis táblákon olvashatják a növények magyar és latin nevét egy ismertető kíséretében, valamint fotókon mutatják be a növények virágzatát és termését is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár