2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Papok éltek a mexikói elit ősi szigetén

2009. május 20. 10:31 National Geographic News

Mexikó középső részén, a Pátzcuaró tó medrében egy különleges sziget nyomait fedezték fel a régészek, ahová a helyi elit járhatott: a romok között egy ősi kincstár, és egy kisebb piramis maradványait is megtalálták.

Az Apupato sziget a Taraszka Birodalomhoz tartozott, amely Mexikó nyugati részén i.sz. 1400-1520 között, az európai hódítás előtt uralkodhatott. A helyi ásatásokat vezető Christopher Fisher, a Coloradói Állami Egyetem régésze szerint a gyakorlatilag lakatlan, ám a kukoricamaradványok alapján 2000 éves emberi tevékenység nyomait őrző szigeten korhű képet kaphatunk arról, hogy az milyen lehetett több élvszázaddal ezelőtt.

Szerinte a területen több kisebb épület, és templom maradványait látni, illetve egy olyan település romjait is megtalálták, ahol a papok élhettek. A spanyolok által taraszkáknak nevezett purépechák egyébként az aztékokkal is ellenséges viszonyban álltak, és vallási központjukból, Tzintzuntzanból sikeresen vertek vissza minden, meghódításukra történő kísérletet.

A taraszka kultúra a természetes javak előállítása vagy megszerzése érdekében gyakran hódított meg szomszédos területeket - derül ki a szigeten felfedezett kincstárból is. A négyzet alakú épület mellett egy kisebb piramis állhatott, amelynek nagy, nyitott terei kiválóak lehettek az áldozati szertartásokra. A romok között olyan aprócska csöveket is találtak, amelyek egy része a rituális dohány használatát, míg mások a szertartásokhoz szükséges alkoholos italok fogyasztását tették könnyebbé.

A szigeten a kutatók sikerrel azonosítottak egy, az 1500-as évek elején, a spanyol hódítás első évtizedeiben emelt kápolnát is, ahogy a különböző mezőgazdasági tevékenységhez szükséges teraszokat is megtaláltak. A kutatók most a település gazdasági és politikai viszonyaira próbálnak meg fényt deríteni majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár