2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szentnek kijáró sírt kaphat II. János Pál pápa

2008. április 1. 09:00

Boldoggá avatását követően exhumálják II. János Pál pápa földi maradványait, a vatikáni altemplomból a Szent Péter bazilikába szállítják és Michelangelo Pietája közelében kap sírhelyet.

A három éve elhunyt lengyel katolikus egyházfő holttestének átszállításáról Angelo Comastri bíboros, a bazilika helynöke vezette bizottság dönt, miután II. János Pál boldoggá avatása megtörténik. A La Stampa úgy tudja, hogy a bizottság már meghozta döntését. Federico Lombardi atya, vatikáni szóvivő cáfolta a hírt. `Semmilyen döntés nem született. Ilyen döntést esetleg majd csak II. János Pál boldoggá avatása után lehet elfogadni` - mondta.

A boldoggá avatás folyamatát XVI. Benedek pápa kezdeményezte két évvel ezelőtt, meg sem várva a kánonjogban előírt öt évet, amelynek a halál és a boldoggá avatási eljárás között el kell telnie. Az illetékes vatikáni kongregáció a tervek szerint április 2-án, szerdán, Karol Wojtyla halálának 3. évfordulóján hozza nyilvánosságra a boldoggá avatással kapcsolatos dokumentumokat, a "positio"-t.

Egy évvel ezelőtt a néhai lengyel pápát már a Lateráni Szent János bazilikában "Isten szolgájának" nyilvánították. A neki tulajdonított csodák közül valószínűleg egy francia apáca, Marie Simon-Pierre Parkinson-kórból való gyógyulását veszik figyelembe a boldoggá avatásnál.

Korábban XXIII. János pápa esetében történt meg, hogy a kriptából a bazilikába szállították a holttestet és ott "oltár rangjára" emelték. Ha II. János Pál esetében is ilyen döntés születik, akkor ellenőrzik a pápa földi maradványainak állapotát, majd üveg tárlóba helyezik, de arcára egy viaszból készült maszk kerül. "Így lehet őt még közelebb hozni a több ezer hívőhöz, akik naponta érkeznek a világ minden tájáról a sírjához imádkozni" - nyilatkozta a torinói lapnak José Saraiva Martins, a szentté avatási ügyek kongregációjának prefektusa.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár