2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Orosz múzeumé lett a rózsaszín Fabergé-tojás

2007. november 30. 15:00

Egy orosz magánmúzeum vásárolta meg az úgynevezett Rothschild Febergé tojást mesés 9 millió fontért (mintegy 32 milliárd forintért) a Christie's aukciósház árverésén.

Az Orosz Nemzeti Múzeum elnevezésű magángaléria sajtósa, Julia Ivanova szerint a vásárlás célja az volt, hogy a tojás visszajusson Oroszországba, a múzeum gyűjteményének dísze legyen, és mielőbb kiállíthassák. Az árverésen Alekszandr Ivanov, a galéria tulajdonosa licitált a Rothschild-család számára készült alkotásra. Az orosz lapok úgy tudják, hogy a magánmúzeum már eddig is gazdag gyűjteménnyel rendelkezett a Fabergé- ház alkotásaiból.

A sajtós szerint a kakasos tojás már elkészítése idején is drágább volt, mint az ékszerésznél a cári család számára készült hasonló ajándéktárgyak. Mostani árában azonban szerepe van annak is, hogy az ilyen alkotásokból egyre kevesebb van - a művészettörténet úgy tudta, ismer minden elkészült tojást, mivel nagyon rég nem került elő ismeretlen darab -, valamint annak, hogy ezt évtizedek óta a Rothschild-család őrizte, kifogástalan állapotban van, és a Fabergé-műhely művészetének egyik csúcsát alkotja.

Julia Ivanova ezt nem szeretné Viktor Vekszelberg dúsgazdag orosz üzletember beszerzéseihez hasonlítani: bár ő tíznél is több Fabergé-tojással bír, s ezeket már ki is állította, ideiglenes behozatali engedéllyel tartja a becses darabokat Oroszországban. Mindenképpen jobb  azonban ez is, mint amikor egy arab sejk vett meg egy hasonló alkotást, amely ezzel valószínűleg végleg eltűnt a közönség szeme elől.

A Rothschild-tojás a legdrágább orosz műtárgy, amely valaha elkelt aukción. A Fabergé-tojások legutóbbi árrekordja 9,6 millió dollár volt: ennyit fizetett a vásárló ugyancsak a Christie's-nél egy New York-i aukción egy alkotásért, amelyet II. Miklós cár édesanyja számára csináltatott. Az aukciósház orosz hetén egyébként összesen 38,7 millió font értékben keltek el orosz műalkotások.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár