2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meghalt Sztálin unokája

2007. augusztus 29. 16:00

Hatvankilenc éves korában Moszkvában meghalt Galina Dzsugasvili, az egykori szovjet diktátor, Joszif Sztálin unokája - közölte kedden egy kórházi tisztviselő.

Tájékoztatása szerint az asszony hosszan tartó betegség után, hétfőn halt meg egy moszkvai katonai kórházban. A tisztviselő, aki kérte neve elhallgatását, nem mondta meg pontosabban, mi okozta Galina Dzsugasvili halálát.

Galina apja, Jakov Dzsugasvili a II. világháborúban német fogságba esett, és 1943-ban halt meg a sachsenhauseni náci koncentrációs táborban. Sztálin előzőleg kicserélhette volna őt egy szovjet fogságba esett német tábornokra, de nem tette. Jakov halálának körülményei tisztázatlanok, egyes állítások szerint önkezével vetett véget életének, mások szerint meggyilkolták. 2003-ban egy amerikai tisztviselő olyan dokumentumokat adott át a nőnek, amelyek arról szóltak, hogy apját szökés közben lőtték le.

Galina Dzsugasvilinak csak gyerekkori emlékei vannak nagyapjáról. Egy 2003-ban adott nyilatkozata szerint csupa nagyon kellemes, kedves emléket őriz róla, hozzá jó és gyengéd volt. Sztálin - eredeti nevén Joszif Visszarionovics Dzsugasvili - 1953-ban bekövetkezett haláláig vaskézzel irányította a Szovjetuniót. Uralma idején emberek tízmillióit végezték ki vagy deportálták fogolytáborba.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár