2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tárgyalás kezdődik a második világháborúban elhurcolt kincsekről

2007. március 19. 09:30

A koraközépkori uralkodó dinasztiáról szóló kiállítás a második világháború alatt elhurcolt műkincsekről folyó német-orosz vitában beállott újabb szünet első gyümölcse.

Mivel a műkincsek visszaadásáról megkezdett politikai tárgyalások megrekedtek, előtérbe került a német és az orosz muzeológusok közötti fokozottabb együttműködés. Az 1200 műtárgyat bemutató kiállítás anyagai közt szerepelnek a Puskin Múzeum, a moszkvai Történeti Múzeum és a szentpétervári Ermitázs tulajdonát képező műtárgyak.

A kiállítás megnyitója

A tárlat rendezése kapcsán első ízben nyitották ki a berlini Őskor- és Koratörténeti Múzeum Meroving korabeli műkincseket tartalmazó ládáit, amelyeket a második világháború végén a szovjet megszálló csapatok Oroszországba vitettek.

Maga Berlin mintegy kétszáz műkincset adott kölcsön a moszkvai kiállításra, úgy hogy első ízben lehet megközelítően rekonstruálni a gyűjtemény háború előtti állagát. "Meg akarjuk mutatni, hogy összetartoznak azok a műtárgyak, amelyeket jelenleg önkényesen megosztva őriznek négy különböző helyen" - jelentette ki Wilfried Menghin professzor, a berlini múzeum igazgatója. "Európa határok nélkül" - ez a reményt keltő alcíme az első frank dinasztiát, az 5. és a 8. század között uralkodó Merovingokat bemutató kiállításnak. "Az volt az a korszak, amikor a római birodalom romjain létrejött az új Európa" - emlékeztetett Vlagyimir Tolsztyikov, a Puskin Múzeumban megnyílt kiállítás kurátora.

A kiállítás hangsúlyozottan előtérbe helyezi a népvándorlást és a hunok hódításait. Messzire vándorolt műtárgyak, fegyverek és ékszerek bizonyítják a kulturális kapcsolatok fennállását a "barbár" európaiak (tehát az összes nem görögök és nem rómaiak) között. Menghin beismerte, hogy "különös érzése támadt", amikor a Puskin Múzeum raktárában megpillantotta múzeumának legértékesebb darabjait, amelyeket törvény nyilvánított orosz állami tulajdonnak. "Szakmai kérdésekről, s nem a tulajdonjogról folyik a vita közöttünk" - jegyezte meg.

Az egyes kulturális javak visszaszolgáltatásáról megkezdett tárgyalások azóta rekedtek meg, hogy 2003-ban Oroszország leállította az úgynevezett Baldin-gyűjteményből származó grafikák és festmények megígért visszaadását a brémai Műcsarnoknak. Bármilyen barátsággal is viseltetik Vlagyimir Putyin elnök Németország iránt, arról szó sem lehet, hogy az egyre inkább nacionalista Oroszország engedményeket tegyen a korábbi háborús ellenfélnek - jelezte Tolsztyikov.

A német szövetségi kormány amolyan pótstratégiaként jelenleg abban támogatja a német múzeumi igazgatókat, hogy orosz kollégáikkal együtt fáradozzanak műkincsek feltárásán, kiállításán és megőrzésén. Az együttműködés azonban még mindig nem egyszerű. A Meroving-kiállítás megszervezése több évig tartott. Menghin közben tapasztalja, hogy ismét politikai nyomás nehezedik az orosz múzeumigazgatókra.

Ennek ellenére reméli, hogy a Puskin Múzeum az 1996. évi Priamosz- és a mostani Meroving-kiállítás után valamikor előhozza majd tikos raktárából a bronzkorszakból fennmaradt eberswaldei kincset is. Tolsztyikov sokat vár a szakértők között kialakuló kölcsönös bizalomtól. "Az együttműködésből a politika szintjén is olyan döntések születhetnek, amilyenekről ma még fogalmunk sincs" - nyilatkozta.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár