2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pannóniával kereskedtek a nógrádi germánok

2006. december 12. 11:00

A nógrádi germánok hagyatéka

A legtöbb ismeretet az i.sz. 4. században itt állt germán faluból szerezték a szakemberek. Lakói között már kézművesek is voltak, akik edényeket készítettek, borostyánból gyöngyöt, míg agancsból fésűt faragtak. A lakosok a pannóniai területek vásárait is látogathatták, amiről a római edénytöredékek és üvegek, valamint bronzpénzek árulkodnak. Építményeik közül egyet sikerült feltárni: egy félig földbe mélyített, közel négyzet alaprajzú házat, amelynek tetőszerkezetét 6 oszlop tartotta. Kemence nem volt a házban.

Női sír az 5-6. századból - nézze meg a feltárás képeit galériánkban!

Ebből az időszakból négy, a lakóhelyen kívül létesített kemence került elő. Az egyikben, amely a falu szélén helyezkedett el, edényeket égettek. A többi az ételek elkészítésére szolgált, ez utóbbiakból egy-egy "szeletet" emeltek ki a természettudományos vizsgálatok számára. A falu élete az 5. században már nem folytatódott, úgy tűnik ismét elnéptelenedett ez a vidék. Mivel Nógrád megyéből ez az első ilyen korú feltárt település, ezért a leletek fontossága kiemelkedő.

A legfiatalabb leleteket az 5. századra keltezhető germán női sírok jelentették: két igen mélyre ásott sírt sikerült feltárni. Az egyik sírban a csontváz mellett egy üvegpoharat, két aranyozott ezüstből készült ruhakapcsoló dísztűt (fibulát), illetve egy agancsból faragott fésűt sikerült megtalálni. Az elhunyt ruházatát itt apró gyöngyök díszítették, és egy fatörzsből kivájt koporsóban tették végső nyughelyére. A másik sír is tartalmazott két kisebb aranyozott ezüstből készített fibulát, valamint az előző síréhoz hasonló kisebb gyöngyöket. A sírból a fenti leletek mellett még egy aranyozott ezüst fülbevalópárt, illetve változatos anyagú (borostyán, üvegpaszta, karneol) gyöngyöket, valamint egy ezüst csengettyűt is sikerült kiemelni.

A restaurálások, az antropológiai és az egyéb természettudományos vizsgálatok jelenleg is folynak, utóbbiak választ adhatnak arra, hogy kik laktak itt a különböző időszakokban, valamint milyen környezet vette őket körül.

(Az ásatási fényképeket Farkas Gábor készítette.)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Fibulák az 5. századbólDokumentálásEdényégetõ kemence a 4. századbólA halomsíros kultúra hármas temetkezésének részleteKemence a 4. századból5. századi nõi sírNõi sír az 5-6. századból4. századi fésû4. századi edényGyöngyök az 5. századi sírban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár