2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Évezredeket fog át a Szurdokpüspökiben folytatott ásatás

2005. november 14. 11:30

Ezerötszáz éves női sírt tártak fel a régészek a Nógrád megyei Szurdokpüspökiben az egy hónapja megtalált három és félezer éves temetkezési hely közvetlen közelében.

A feltárást a 21-es főút bővítendő szakaszán végzik a Nógrád megyei faluban. A Múlt-kor számára Bácsmegi Gábor, a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum régésze szolgált információkkal a párját ritkító leletekről.

A feltáráson eddig a legrégebbi jelenségek a késő rézkorból kerültek elő (kb. 5000 évesek): két elég mély sáncárok és néhány gödör tartozik ehhez a korszakhoz. A következő megtelepedők a középső bronzkorban (kb. 4000 éve) érkeztek ide. Gödreiket igen gazdag leletanyag jellemzi: edénytöredékek - melyekből jó pár összeragasztható, vagy kiegészíthető -, kőeszközök - melyek közül igen figyelemreméltóak a pattintott nyílhegyek-, és csonteszközök. Igen érdekes egy erre az időszakra datálható, agancsból faragott zabla-oldaltag is.

A halomsíros kultúra hármas temetkezése

Kb. 3500 éve itt temettek el egy sírgödörbe egy anyát, két gyermekével. A három elhunytat gazdag melléklettel látták el: bronztűk, egy bronztőr pengéje, borostyángyöngyökből és bronzcsövecskékből álló nyaklánc, bronz lábujjgyűrűk  kerültek a sírba. A hármas temetkezés az ún. halomsíros kultúrához tartozik. A kor népessége a mai Németország környékéről több hullámban vándorolt be a Kárpát-medencébe.

Edényégetõ kemence bejárata a IV. századból

A napokban egy újabb korszak leletei is előkerültek: néhány gödör a szkíta korra keltezhető. Az i.sz. IV. században egy valószínűleg valamelyik germán törzshöz tartozó népesség faluja állt itt. E korszakra utal egy félig földbe mélyített ház, edényégető kemence, sütőkemencék. A római területekkel folytatott kereskedelemet jelzik az itt talált római pénzek, üvegek és edények töredékei. A településen agancsból készítettek fésűket, illetve borostyánfaragással is foglalkoztak.

Nõi sír az V-VI. századból

A maradványok alapján elmondható, hogy a településen az V-VI. században egy előkelő nőt temettek el. Az igen mélyre ásott sírból üvegpoharat, csontfésűt és két ezüstből készült fibulát sikerült feltárni a csontok mellől. Ruházatának egy részét (kendő vagy fátyol) apró gyöngyökkel varrták ki. Az elhunytat valószínűleg fatörzsből vájt koporsóba tették.

Bácsmegi Gábor beszámolója szerint a későbbi kutatások fényt deríthetnek más korszakok emlékeire is.

(Fotók: Farkas Gábor)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár