2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hatvanéves az UNESCO

2006. november 6. 09:30

Hatvan évvel ezelőtt, 1945. november 16-án Londonban 43 ország kormányának képviselője elfogadta az UNESCO, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének alapokmányát.

A két világháború között már a Nemzetek Szövetsége is működtetett egy intézetet az `intellektuális együttműködés` ápolására, de az szerényebb kezdeményezés volt. Az UNESCO ma a világszervezet egyik legnagyobb és legjelentősebb szakosított intézménye. Tagállamainak száma közel 200, székhelye Párizs.

`Mivel a háború az emberi fejekben kezdődik, a békét az emberek fejében kell építeni` - mondta ki az alapokmány, de emellett az UNESCO fő feladata mindazon erők egyesítése a világon, amelyek az ismeretek, a tudomány és a kultúra elterjedéséért és haladásáért dolgoznak az emberiség békéjének és jólétének érdekében. Az UNESCO hozzá kíván járulni az igazság, a jog és az emberi szabadságjogok egyetemes tiszteletéhez.

60 év - 60 rendezvény az UNESCO oldalán

Az UNESCO tevékenységéhez fűződik az 1952-es egyetemes szerzői jogi egyezmény, a kulturális javak háború idején való védelméről szóló, 1954-ben aláírt egyezmény, számos akció a sivatagi területek termékennyé tételének, az atomenergia békés felhasználásának, az irodalmi mesterművek világnyelvekre fordíttatásának, a tömegtájékoztatás fejlesztésének, egyebek között az "új tájékoztatási világrend" megvalósításának irányában. A szervezet 1972-ben elfogadta a Világ Kulturális és Természeti Örökségének Védelméről szóló Nemzetközi Egyezményt, amelynek értelmében azóta a UNESCO Világörökség Bizottsága felterjesztések alapján választja ki a kiemelkedőnek, egyetemes értékűnek tekintett azon emlékeket, amelyeket felvesz a Világörökségi Listára.

Az UNESCO az egyik legtöbbet támadott, rágalmazott nemzetközi szervezet. A Szovjetunió és az úgynevezett népi demokratikus országok 1954 előtt azért bojkottálták, mert azt tartották, hogy nevelésügyi és kulturális munkája "kizárólag a burzsoá ideológia terjesztésének jegyében áll". Vádolták már a hidegháború szításával, vagy az Észak-Dél ellentét mélyítésével, de a felszabadítási mozgalmak túlzott támogatásával is, valamint Izrael-ellenességgel, az emberi jogok háttérbe szorításával a "népek jogai" javára. Utóbbiak miatt az Egyesült Államok és Nagy-Britannia 1985-ben kilépett a szervezetből. Az USA 2003-ban, az Egyesült Királyság 1997-ben tért vissza.

Magyarország 1948-ban csatlakozott a szervezethez, annak alapokmányát 1948-ban és 1954-ben is törvénybe iktatta.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár