2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az UNESCO támogatja a kulturális sokszínűség védelmét

2005. október 24. 13:00

A kulturális sokszínűség megőrzését célzó egyezményt nagy többséggel - Egyesült Államok és Izrael tiltakozása ellenére - fogadta el az UNESCO 33. közgyűlésén Párizsban.

Az egyezményt, amely kimondja, hogy a kultúra nem hasonlítható a világkereskedelem egyéb árucikkeihez az UNESCO (az ENSZ oktatási, nevelési és tudományos szakosított szervezete) jelen lévő 154 tagországából 148 támogatásával szentesítették csütörtök este. A Franciaország és Kanada által beterjesztett indítvány voksolásánál Ausztrália, Nicaragua, Honduras és Libéria tartózkodott, míg az Egyesült Államok és Izrael az amerikai kultúra elleni akcióként értékelte a kezdeményezést, s ellene szavazott.

A 35 cikkből álló dokumentum azt hangsúlyozza, hogy a kulturális tevékenységek, értékek és szolgáltatások nem tekinthetőek kizárólagosan kereskedelmi cikkeknek, és ezzel lehetővé teszi a tagországoknak, hogy kulturális örökségük védelmében az általuk szükségesnek ítélt intézkedéseket megtegyék. Az egyezményt - amely azután lép csak életbe, hogy legalább harminc ország ratifikálta - beterjesztői az amerikai "kulturális imperializmus" elleni védőbástyának tekintik.

Párizs diplomáciai sikerként könyvelte el a szavazást, és úgy értékelte, hogy az egyezmény elfogadásával gyakorlatilag a teljes nemzetközi közösség támogatása mellett a "kulturális kivétel" francia koncepciójának sikerült jogi alapokat biztosítani. A Le Monde című párizsi napilap elemzésében kiemelte, hogy ezentúl ezzel az új nemzetek feletti joggal az ENSZ-tagállamok szabadon alkothatják meg a művészi alkotást segítő politikájukat a jelenleg domináló amerikai kultúrával szemben.

"Nem egyszerűen a filmipara érdekei elleni fenyegetés táplálta az Egyesült Államok ellenséges hozzáállását. Sokkal inkább a konvenció politikai jelentősége, mint tartalma, s az a gondolat, hogy megszületett egy kiáltvány egy másfajta globalizáció érdekében" - nyilatkozta Jean Musitelli, Franciaország volt UNESCO-nagykövete, az egyezmény szövegének egyik megfogalmazója.

Az Egyesült Államok csalódottságának adott hangot. Louise Oliver Washington képviseletében "kétértelmű, protekcionista, hibás dokumentumnak" nevezte az egyezmény szövegét. Szerinte a konvenció a szólás szabadságának megkérdőjelezése, és felhívta a figyelmet, hogy a kulturális kivétel fogalma soha nem került meghatározásra.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár