2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A magyarországi régizene-játszást népszerűsíti a Haydneum Eszterháza Fesztivál

2024. augusztus 28. 11:20 MTI

A fertődi Esterházy-kastélyban augusztus 30. és szeptember 7. között rendezik meg második alkalommal a Haydneum Eszterháza Fesztivált, amely koncertszerű operaelőadással, zenetörténeti sétával, fortepianoesttel és vonósnégyes koncertekkel várja az érdeklődőket – tájékoztatta a szervező Haydneum – Magyar Régizenei Központ Alapítvány az MTI-t.

Haydneum
A kép illusztráció. (Forrás: Facebook / Haydneum)

A Haydneum – Magyar Régizenei Központ célja, hogy segítse és népszerűsítse a magyarországi régizenejátszást, megőrizze és történeti hitelességgel mutassa be a magyar vonatkozású barokk, bécsi klasszikus és kora romantikus zenei örökséget.

Az alapítvány egyik kiemelt helyszíne az Esterházy-kastély, amelynek atmoszférája egyedülálló élményt nyújt a látogatóknak, miközben lehetőséget biztosít a régizene autentikus megszólaltatására is – írták a közleményben.

A fesztivál nyitókoncertjén koncertszerű előadásban csendül fel Haydn A lakatlan sziget című operája Vashegyi György vezényletével, az Orfeo Zenekar, valamint Ella Smith és Marianne Beate Kielland énekesek közreműködésével.

A fesztivál második estéjén először lép fel idehaza a svájci régizenei formáció, a Capricornus Consort Basel. Az együttes partnere a holland mezzoszoprán, Olivia Vermeulen lesz.

Haydn vonósnégyeseit a Salomon String Quartet művészeinek előadásában lehet majd meghallgatni, élükön a régizene nagymesterével, Simon Standage-dzsel. Szólóestet ad az idén hetvenéves, szintén holland Ronald Brautigam.

A zárókoncerten az Orfeo Zenekar lép fel, amelyet a karmesterként is tevékeny japán hegedűvirtuóz, Shunske Sato vezényel.

A programban szerepel Bősze Ádám zenetörténeti sétája, amely során a zenetörténész a hajdani hercegek és muzsikusok ünnep- és hétköznapjaiba enged betekintést.

A műfaji sokszínűség jegyében Berecz András és Berecz István Apja-fia című műsora bemutatja, hogy hogyan öröklődik apáról fiúra a népzene, a népdal, a mese és a tánc szeretete, tudománya.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A kép illusztráció. (Forrás: Facebook / Haydneum)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár