2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Római légiók is összecsapnak az idei Savaria Történelmi Karneválon

2024. július 10. 13:20 MTI

Nyolc kiemelt és 22 kísérő helyszínen 388 programelemet felkínálva rendezik meg idén augusztus 22-25. között a XXIII. Savaria Történelmi Karnevált – közölték keddi szombathelyi sajtótájékoztatójukon a szervezők.

karnevál
A karnevál (Kép forrása: Facebook/ Savaria Történelmi Karnevál (Official) )

Nemény András, Szombathely polgármestere az egyik fő karneváli helyszínen, a Történelmi Témaparkban tartott eseményen úgy fogalmazott: a karnevál igazi közösségi élmény, amelyet a városban élő közösségek hoznak létre, összefognak egymással a helyi civil szervezetek, a különböző cégek, az egyházak, és természetesen részt vállal a szervezésben a város önkormányzata is.

A rendezvény programja egyszerre igyekszik követni mindazt, ami a korábbi években már jól bevált, de törekszik a megújulásra is.

Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a főtéri Fórum színpadon idén a sztárfellépők a Punnay Massif, az Európa Kiadó és az Irie Maffia lesznek.

A karnevál csúcspontja idén is a pénteken és szombaton este hét órakor kezdődő jelmezes fáklyás felvonulás lesz, amely Savaria, Szombathely történelmének főbb állomásait, meghatározó eseményeit idézi fel több száz jelmezes résztvevővel.

Kiemelte, hogy a Történelmi Témapark ismét az ott állomásozó római légiók összecsapásaitól lesz hangos, csütörtök este a sokak által kedvelt tüzes játék kínál látványosságot, de gasztronómiai és zenei élményekkel is várja az érdeklődőket a Borok utcája és a Sörtér, kinyit a Művészetek utcája, a Folk udvar, a Zsinagóga udvar és hastánc-bemutatókat tartanak a Keleti udvarban.

Gyermekprogramokkal várják a családokat a Kalandvárban és a Gayer-parkban, amely esténként Thália kertjévé alakul át, ahol felnőtteknek szóló kamaraszínházi előadások lesznek.

Horváth Soma, Szombathely kultúráért is felelős alpolgármestere közölte: új helyszín lesz a Thököly utcában utcazenészek számára felállított színpad, a Művészetek utcájában a Kossuth Lajos utcában kortárs zenekarokat hallhat a közönség, és az egykori tankerület épületében egy rendhagyó kiállítás is nyílik tejeskannákból.

Sosztarits Ottó, az Iseum Savariense igazgatóhelyettese a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Iseumban az Ízisz-kultuszhoz kapcsolódó szertartások megismerésén túl sétát lehet tenni a kertben és az állandó kiállításban az ókori istenek kedves gyümölcsei között. A tárlatvezetés után gyümölcsökből készült ételekből tartanak kóstolót.

M. Kapornaki Rita, a Weöres Sándor Színház művészeti titkára beszámolt arról, hogy a Karneválszínház előadásait ebben az évben is a vármegyeháza udvarán tartják, a nézőket Szórakoztató Szupergála címmel invitálják történelmi utazásra, amelyben a legtöbb szó a múltról esik majd, de foglalkoznak benne a jelennel, sőt a város jövőjével is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár