2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nyári hangulatot idéz meg a Várkert Bazár új szabadtéri kiállítása

2024. július 19. 13:20 MTI

A forró nyári napok hangulatát idézi meg a 20. századi magyar festészet meghatározó festőinek alkotásain keresztül a Várkapitányság és a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) közös szabadtéri kiállítása, amely Nyár a parton – folyók, tavak, tengerek magyar ecsettel címmel csütörtök este nyílt meg a Várkert Bazárban.

Várkert Bazár
A Várkert Bazár (Facebook / Várkert Bazár)

Többéves hagyomány már, hogy a Várkapitányság a nyári időszakban valamilyen frissítő, vizes tematika köré csoportosítja kiállítását – hangsúlyozta Kőrösi Gábor, a Várkapitányság kommunikációs és marketingigazgatója az új szabadtéri kiállítás megnyitóján.

Az új tárlat jelentős magyar festőművészek vizes tematikájú alkotásaiból mutat be válogatást, felidézve Magyarország legismertebb vizeit: a Dunát, a Balatont, de népszerű tengerparti helyszínek is láthatók az alkotásokon. Tíz tablón egyebek mellett Vaszary János, Egry József, Ferenczy Károly, Aba-Novák Vilmos vagy Csontváry Kosztka Tivadar festményeinek reprodukciói jelennek meg.

Kőrösi Gábor emlékeztetett arra, hogy idén ünneplik a Várkert Bazár megújulásának tizedik évfordulóját, a jubileum alkalmából a szokásosnál is színesebb programokkal várják a látogatókat. Júniusban több tízezer látogatót vonzott a Várkert Bazár háromnapos kulturális fesztiválja, és népszerű volt a labdarúgó Európa-bajnokság idejére létrehozott szurkolói terasz is – a idézte fel a Várkapitányság kommunikációs és marketing igazgatója.

A szabadtéri kiállítás anyaga az MNG gyűjteményének legszebb darabjaiból mutat be válogatást, nem eredeti műveket, hanem látványos posztereket, reprodukciókat – ismertette Vigh Annamária, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria főigazgató-helyettese, hozzátéve, hogy a kiállítással a látogatókat a valódi művek megtekintésére is ösztönzik. Egyebek mellett Csontváry, Aba-Novák, Szőnyi, Márffy Ödön és Bernáth Aurél munkái láthatók a válogatásban, amely egy évszakhoz, a nyárhoz kapcsolódik és közben megmutatja a magyar művészet gazdagságát is – mondta.

A képek elrepítenek minket a tengerpartra, a Balatonra a Duna partjára, a nagybányai Zazar-partra vagy az olasz tengerparti kisvárosok világába, míg Méhes László művén melegvizes gyógyfürdő közönsége jelenik meg. A képek a nyár egyik legkedveltebb időtöltéséről, a strandolásról, kedvelt tengerparti helyszínekről szólnak, „a víz és napfény tisztító erejéről” – magyarázta a főigazgató-helyettes.

Bán Blanka művészettörténész elmondta, hogy olyan művek reprodukcióit is bemutatják, amelyek a múzeum raktárban vannak elhelyezve. Ismertetése szerint több alkotót is ugyanazok az inspirációs források érték, csak másképp valósították meg azokat műalkotásaikban.

Ilyen Medveczky Jenő és Patkó Károly vagy a Római Akadémia egykori ösztöndíjasai Szőnyi István és Aba-Novák Vilmos. A művészek kimenekülve a műteremből a természetet választották ihletésül és így a levegő, atmoszféra és napsütés határozza meg a képek lényegét. Csók István például szabadidejét Balatonaligán töltötte, Vaszary János Csónakosok a tengerparton és Labdázók a tengerparton című képein pedig tetten érhető a festő jellegzetes kék színe.

Vaszary János üvegből készült palettáról kente fel a fehérre alapozott vászonra a tiszta színeket, amelyek így másképp mutatnak – magyarázta a művészettörténész.

A szeptember közepéig nyitva tartó kiállításon Csontváry Tengerparti város, Egry József Dunai-táj Zebegénynél, Ferenczy Károly Patak II. című alkotásainak reprodukciói is megtekinthetők.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár