Mit ettek a különféle korok katonái?
2018. november 23. 15:46 Múlt-kor
Korábban
Az oszmán janicsárok
Ereje csúcspontján, a 17. században az Oszmán Birodalom hatalmas területeket birtokolt Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és Dél-, illetve Kelet-Európában. A szultán legmegbízhatóbb csapatai, a janicsárok igen jó élelmiszerellátást kaptak. Ha lehetett, frissen sütött kenyeret kaptak, ha ez nem volt megoldható, akkor kétszersültet. Minden nap kaptak húst – nagyjából 200 grammot, általában birkát, emellett mézből, kávéból, rizsből, és bulgurból is megvolt a napi fejadag.
A legfőbb szerepe a források szerint a kétszersültnek volt: egy megfigyelő szerint Isztambulban 105 kemence volt kizárólag ezek sütésére fenntartva, a hadsereg számára. Nem volt azonban mindig biztonságos az élelmiszer – egy másik leírás dühösen szól arról, hogy e termékek kapzsi készítői spóroltak a liszttel a nagyobb nyereség érdekében, és földdel helyettesítették, ami számos katona életébe került.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
- Tizenhét éves korában már világsztárokkal zenélt együtt Miles Davis tegnap
- Szemérmetlen viselkedésével gyakran megbotránkoztatta az erkölcscsőszöket Brigitte Bardot tegnap
- Több ezer zsidó életét mentette meg a holokauszt idején Ángel Sanz Briz tegnap
- Szinte a végsőkig ragaszkodtak a katonák korbácsolásához az amerikai tisztek tegnap
- A millenniumi ünnepségek alkalmából avatták fel a Vaskapu-csatornát 2024.09.27.
- Kiharcolták a szabad elvonulást a komáromi erődrendszert védő honvédek 2024.09.27.
- Báthory Istvánt ma is az egyik legnagyobb királyukként tisztelik a lengyelek 2024.09.27.
- Az első vasútvonal megnyitásában sokan ördögi fenyegetést láttak 2024.09.27.