2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megváltozott néven működik tovább a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes

2024. július 12. 15:05 MTI

Háromszék Táncszínház néven folytatja tevékenységét, és ezután utánpótlásneveléssel is foglalkozik a székelyföldi Háromszék Táncegyüttes – számolt be csütörtökön a Maszol hírportál.

Háromszék Táncszínház
Forrás: Facebook / Háromszék Táncszínház

Az erdélyi hírportál szerint a sepsiszentgyörgyi székhelyű táncegyüttes valójában a repertoárhoz igazította nevét, hiszen eddig is jelentkezett táncszínházi előadásokkal.

A névváltoztatást az intézmény fenntartója, a Kovászna megyei önkormányzat is jóváhagyta e havi ülésén. A testület arra is rábólintott, hogy a Százlábú ifjúsági tánccsoport az intézményhez kerüljön utánpótlásnevelés céljából.

Virág Endre, a Háromszék Táncszínház igazgatója a Maszolnak úgy nyilatkozott: a társulat repertoárja rég túlmutat a néptáncelőadásokon, 1997 színre vitték az első táncszínházi előadást, az Ábelt.

A fordulópontot a Vérnász jelentette, amit a Tamási Áron Színházzal közösen állítottak színpadra. Az elmúlt években mintegy 25 táncszínházi produkciót készítettek az egyes népszokások, rítusok vagy történelmi események drámai potenciálját kiaknázva.

A néptáncelőadások továbbra is szerves részét képezik a repertoárjuknak – húzta alá.

Az igazgató szerint a névváltozásnak anyagi vonzata is van, új pályázati lehetőségek nyílnak meg a társulat előtt, és általuk a fenntartó Kovászna megyei önkormányzat részesülhet a kulturális alapból, melyből a színházakat, táncszínházakat fenntartó önkormányzatokat támogatják.

Utánpótlásnevelési céllal a 2006-ban alapított Százlábú ifjúsági tánccsoport is a táncszínházhoz kerül, melynek tagjai közül eddig is többen csatlakoztak a hivatásos táncosokhoz

A Háromszék Táncegyüttes 1990-ben alakult Sepsiszentgyörgyön, 1999-ig állami költségvetésből működő hivatásos néptáncegyüttes volt. Utána tíz évig Sepsiszentgyörgy önkormányzata tartotta fenn, majd 2009-től a Kovászna megyei önkormányzat kezelésébe került.

Fő célja az erdélyi etnikumok népzene- és néptánckultúrájának gyűjtése, megőrzése és továbbadása. Háromszék Táncszínházként a hagyományok továbbadását egy új, egyéni formavilág megteremtésével szeretnék elérni és a színház nyelvén új kontextusba helyezni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár