2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

II. Erzsébetet is vendégül látta a 130 éves Gundel étterem

2024. június 26. 15:05

Az idén 130 éves patinás étterem számos híresség mellett a brit királynőt is vendégül látta már. A látogatásakor feltálalt ételsor újragondolt verzióját most bárki megkóstolhatja – írja a Kultúra.hu.

Gundel
Fotó: Csákvári Zsigmond / Kultúra.hu

Ki nem állhatta a fokhagymát, annál jobban szerette viszont az Earl Greyt, a gint, a csokoládét és a lazacot. Étkezését a ma oly divatos mediterrán diétának is nevezhetnénk, hiszen mindig sok friss zöldséget fogyasztott, könnyű húsokkal és kevés szénhidráttal, moderált adagokban. Feltehetően ennek is köszönhető, hogy olyan hosszú kort, 96 évet élt meg, és a súlyosabb betegségek is elkerülték.

Nem véletlen, hogy II. Erzsébet brit királynő ihlette a 130 éves Gundel most elindított, Hírességek menüi sorozatának első ételsorát, amelyet hamarosan bárki megkóstolhat a patinás étteremben. A négyfogásos ételsor alapját a II. Erzsébet és Fülöp herceg 1993-as magyarországi látogatásán felszolgált Négykoronás menü adta.

A királyi pár Göncz Árpád köztársasági elnök meghívására töltött el négy napot hazákban, ennek részeként az Antall József és felesége által szervezett protokolláris ebéden is részt vettek a Gundelben.

Kevés információ van a korabeli menü megalkotásáról. Annyi bizonyos, hogy a vacsora fogásait Kalla Kálmán, a Gundel akkori executive séfje úgy álmodta meg, hogy minden étel tálalásában megjelenjen a királyi fejdísz, a korona.

Mivel gyorsan kellett végezniük az ebéddel a szoros időbeosztás miatt – 1 óra 40 perc jutott az étkezésre –, így tízszer is lefőzték a menüt a nagy nap előtt, hogy minden zökkenőmentesen menjen. Összesen 32 meghívott vehetett részt az ebéden, őket tizenkét pincér szolgálta ki.

Ugyan kézzel írott menülapok és fényképek is fennmaradtak az eseményről, a konkrét konyhatechnikai fogásokat nem örökítették meg, így a mostani Gundel-séfnek, Moldován Viktornak kevés kiindulópontja volt az ételsor újraalkotásakor. Mindenképpen a mai viszonyokra és igényekre szabva kellett megálmodnia a menüt, amit egy sajtóeseményen mi is megkóstolhattunk.

Mielőtt belemerültünk volna a kulináriába, egy rövid körbevezetésen megnéztük a Gundel Palota épületét, ahol Sir Alex Fergusontól Roger Moore-on és Arnold Schwarzeneggeren át egészen Paul Bocuse-ig, a nouvelle cuisine gasztropápájáig sok ismert személy megfordult már.

A nagyteremben lévő asztalokat egy-egy prominens látogatóról nevezték el, így bármikor helyet foglalhatunk Brad Pitt vagy Henry Kissinger asztalánál.

Györgyei Szabó Magdolna teljes cikke a Kultúra.hu oldalán olvasható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár