2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Évtizedek óta zajlik Komáromban a római katonai és polgárváros feltárása

2024. augusztus 30. 14:20

Számadó Emese régész, történész, múzeumigazgató 34 éve dolgozik a Komáromi Klapka György Múzeumban. Több mint harminc éve kutatja Brigetio, a római katonai és polgárváros két évezredes maradványait. Jókai Mór nyomán motorozta körbe Erdélyt, és kedvenc múzeumi tárgya egy harmadik évszázadban készült mennyezeti tégla Ovidius portréjával. A Kultúra.hu cikke.

ásatás
Installáció a komáromi Klapka György Múzeum új kiállítóhelyén, a Brigetio Öröksége Látogatóközpontban az avatás napján, 2023. április 27-én. Fotó: Kovács Attila / MTI

„A város önkormányzata 1992 óta folyamatosan támogat minket, ami azt jelenti, hogy mi vagyunk az ország legrégebbi és önkormányzat által támogatott tervásatása” – foglalja össze a helyzetet a múzeumigazgató.

A fentiekből kiderül, hogy megmentették a Vásárteret a beépítéstől, mert valóban olyan építészeti örökséget rejt az a terület, amelyet érdemes megtartani.

A Vásártérről ásták elő többek között azokat a falfestményrészleteket is, amelyek nemzetközi hírnevet adtak a múzeumnak, a városnak, az ásatásnak. Ezek a tárgyak jártak már Franciaországban, Olaszországban, Németországban, Szlovákiában, Csehországban is.

A leletek utazgatásainak azonban vége, hiszen állandó helyet kaptak a tavaly megnyílt Brigetio Öröksége Látogatóközpontban. A régész elárulja, hogy rengeteg falfestményük van ezeken kívül is, amelyeken jelenleg is dolgoznak a restaurátor kollégák, Harsányi Eszter és Kurovszky Zsófia.

„Ezek a falfestmények túlnyomórészt a második század végére, a harmadik század eleji időszakra jellemzőek” – avat be a részletekbe a szakember. Az ott élők gazdagon díszítették a lakóépületeiket az egykori polgárváros vagy a katonaváros területén is.

Az utóbbi helyen egy fürdőt találtak. A polgárváros lakóházait, a helyiségeket és a belső udvarokat is rendkívül gazdagon díszítették.

A mitológiai alakok és lakomajelenetek nemcsak az oldalfalakon, de a mennyezeten is megjelentek. A villákat padlófűtéssel is ellátták, mivel Brigetio már viszonylag északi provinciának számított.

A szakember arról is beszélt, hogy az egykori Brigetio igen nagy területe nincs beépítve és megásva. 2017 óta a legiotáborban dolgoznak, amelynek az északi, Duna melletti része néhány éve önkormányzati tulajdonban van.

Vig György teljes cikke a Kultúra.hu oldalán olvasható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár