2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Győzelemre vezette az angol flottát Trafalgar hősi halottja, Nelson admirális

2021. október 21. 11:20 Múlt-kor

„Istennek hála, teljesítettem kötelességemet” – mormolta Horatio Nelson altengernagy a trafalgari csata angol zászlóshajója, a Victory hajófenekén utolsó mondatainak egyikét. Két dologban ekkor már biztos lehetett: az angol flotta megsemmisítő vereséget mért a francia-spanyol hajóhadra, ő pedig perceken belül meg fog halni. A 19. század legnagyobb tengeri csatájának hőse, az angolszász tengeri hegemónia megalapozója 1805. október 21-én délután fél ötkor nyugodt lélekkel távozott az élők sorából. A csata után nyilvánvalóvá vált: Napóleon kénytelen végleg feladni az Anglia elleni invázió tervét.

Trafalgar
A dicsőséges, ám Nelson admirális számára mégis halálos kimenetelű trafalgari ütközet William Turner festményén

A Victory őrszemei október 21-én hajnalban a Spanyolország délnyugati csücskénél található Trafalgar-fok közelében pillantották meg a Pierre-Charles Villeneuve vezette egyesített flottát. Nelson meglepetésre nem a francia hajóhaddal párhuzamosan állította fel csapatait, hanem oldalsó irányból, merőlegesen támadta meg a túlerőben lévő ellenfelet.

A taktikai doktrína ugyanis ebben az időben azt írta elő, hogy a hajók az ellenséges hajókkal párhuzamosan sorakozzanak fel, s majd az össztűz eldönti, melyikük az erősebb.

Nelson a taktikai elképzeléseit már korábban egyeztette parancsnokaival, ebben szakított az addigi gyakorlattal és elhatározta, hogy nem a szokásos párhuzamos hadrendet alkalmazza a csatában: oldalsó irányból – derékszögben – támadva akarta megtörni az ellenséges harcrendet, ezzel kényszerítve ki a közelharcot.

A terv több szempontból is igen kockázatos volt: a francia és spanyol hajók teljes oldalsortüzet zúdíthattak az angol hajókra anélkül, hogy ők azt viszonozhatták volna, másrészt a támadás sikeréhez elengedhetetlenül szükséges volt a hátszél. A nelsoni taktika, amelyet az utókor Nelson Touch-nak nevezett el, az újdonság erejével hatott.

A kockázatos terv bevált. A gyenge spanyol-francia tüzérségi teljesítménynek köszönhetően az angolok viszonylag csekély veszteségekkel átvészelték a csata kezdeti szakaszát, annak ellenére, hogy hátszelük alig akadt, így közel öt óráig tartott, mire megközelítették az ellenfelet.

Ráadásul a két oszlopba rendezett hajóik pozíciója nem tette lehetővé, hogy ágyúikkal komoly kárt tegyenek az ellenségben. A felvonulást azonban megúszták a britek, majd sikerült beékelődniük a spanyol-francia had hajói közé, három részre szakítva annak csatarendjét. Az angol hajók ezután szétzilálták, majd pusztító ágyútűzzel megsemmisítették az egyesített hajóhadat.

A tűzerőt tekintve a trafalgari ütközet maga volt a pokol. Nelson zászlóshajóján, a Victoryn több mint száz ágyút helyeztek el. A 27 hajóból álló brit flotta összesen 2148 ágyúval rendelkezett, míg a francia-spanyol egyesített flotta 33 hajóján több mint 2600 üteg halálos fegyver állt rendelkezésre. A Victory egy olyan tarackkal is fel volt szerelve, amely egy lövésre 500 muskétagolyót lőtt ki az ellenfélre.

A mindkét fél által alkalmazott láncos golyók is nagy pusztítást végeztek. Ezek a lövedékek általában kettő vagy több vasgolyóból álltak, amelyeket lánccal kötöttek egymáshoz. A láncos golyókkal nagyobb esély volt eltalálni vagy tönkretenni az ellenséges hajó árbocát, de egy ilyen, összevissza pörgő lövedék súlyos pusztítást tudott véghezvinni a tengerészek között is. A közel ötezer ágyú tűzereje több mint tízszerese volt az 1815-ben Waterloonál egymásnak feszülő két haderő tüzérségének.

A Nelsont halálosan megsebesítő golyót a Redoutable nevű hajó tatárbocának kosarából lőtte ki egy mesterlövész. A Redoutable kapitánya igen eltökélt volt, hogy levadássza Nelsont, hiszen hajóját már a csata kezdeti szakaszában Nelsoné mellé navigálta.

Maga Nelson nem akarta eltitkolni rangfokozatát; a francia hajó fedélzetéről viszonylag könnyen fel lehetett ismerni, hiszen zubbonyán hordta kitüntetéseit. Az admirálist eltalálni egy korabeli muskétával azonban így sem volt könnyű. A puskákba helyezett golyók ugyanis nem voltak tökéletesen kerekek, így amikor elhagyták a fegyver csövét, röppályájuk némileg kiszámíthatatlan volt.

A hajók hánykolódtak, így a 15 méter magasan lévő árbockosárból nem volt egyszerű a célzás, amelyet a tűzfegyverek füstje is nehezített. A lövés ennek ellenére talált, az admirális gerince eltört, tüdeje pedig szétroncsolódott. A szenvedő Nelson arcát letakarták és úgy vitték le a hajó mélyébe, nehogy az emberei felismerjék és pánikba essenek. Az admirális a halála előtt még három órán át szenvedett, miközben a csata folytatódott.

A franciák zászlóshajóját, a Bucentaure-t az ellenség a felismerhetetlenségig szétlőtte. A britek diadalához ágyúik gyorsabb használata, tűzgyorsaságuk hatékonysága miatt kétség sem férhetett. Angol részről 449-en vesztek oda a csatában, 1214-en pedig megsebesültek. Francia-spanyol oldalon 4408 halottat és 3705 sebesültet jegyeztek fel az ütközet után. A szigetországiak egy hajót sem vesztettek.

A nagy győzelem és Nelson halálának híre csupán a csata után 16 nappal érte el a brit admiralitást. Nelson állami temetést kapott, maradványai a londoni Szent Pál-székesegyházban nyugszanak hatalmas síremlék alatt. A muskétagolyót, amely megölte őt, megőrizték az utókornak. Sokáig Viktória királynő tulajdonában volt, ma a windsori kastélyban őrzik. Az admirális utolsó akaratát, amelyben arra kérte a kormányt, gondoskodjék társáról, Lady Hamiltonról és lányáról, nem teljesítették.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A megörökített pillanat, amikor Nelsont halálos lövés érte (Denish Dighton festménye, 1825 körül)Horatio Nelson altengernagy (Lemuel Francis Abbott festménye)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár