2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szamurájvirtus

2004. január 13. 19:18

A 21. századi Japán egzotikus keveréke a réginek és az újnak, a hagyományosnak és az ultramodernnek. Az elmúlt évtizedek mindent a feje tetejére állítottak, és az ősi szabályok látszólag feledésbe merültek. De felnőtt egy új generáció, amely megpróbálja feleleveníteni és újraértelmezni hagyományait. Az átalakulóban lévő Japán a múltba tekint, hogy megtalálja a jövőbe vezető utat.

Január 20-án 17 órakor
a National Geographic Channel műsorán

Játsszon velünk és nyerjen
National Geographic ajándékokat!

Január 20. 17 óra
A kagylókürtök szavának engedelmeskedve Fukushima lakói minden évben magukra öltik páncélzatukat, és egybegyűlnek egy színpompás szamuráj-ünnepségre. A szamurájok, a japán történelem e legendás alakjai harcművészetükről és hűségükről voltak híresek; ha szükség volt rá, urukért gondolkodás nélkül adták életüket. Az ütközeteket vallási szertartások és katonai külsőségek előzték meg, növelve az összetartozás érzését és megerősítve a harcosok uruk iránti hűségét.
Japán egységét évszázadokon át véres belviszályok szaggatták. Föld- és hataloméhes nagyurak harcoltak egymás ellen, kiknek ádáz csatáit a szolgálatukba szegődött szamurájok vívták meg. E harcos társadalmi osztály tagjai egykor százezrével fordultak egymás ellen uraik parancsára. Akkoriban a győztesek az ellenfél hadvezérének fejével lovagoltak haza, napjainkban viszont már megelégszenek egy zsákmányolt zászlóval is. A sérültekért pedig mostanság mentőautó érkezik a harctérre.
A 21. században a vidéki Fukushimában az emberek országuk ezeréves történelmére emlékeznek, és ma is hisznek a hagyományos szamuráj-értékekben: a bátorságban és a harctéri ügyességben. De vajon Tokió nagyvárosi forgatagában eszébe jut-e még valakinek a szamurájok világa? Vajon a japán fiatalok számára jelentenek még valamit a szamuráj hagyományok? A bőség korában a bátorság relatív fogalom. A mai fiatalok fanatizmusa, szamuráj értékek iránti tisztelete fényévnyire van a régi szamurájok brutalitásától. A 14. századra egész Japán vérbe borult. A harcmezőkön elesettek ezrei jelezték az összecsapások helyét. Aküzdő felek kegyetlenségének szemmel láthatóan semmi sem szabott határt. A szamurájok számára a vereség ismeretlen fogalomnak számított. Ebben a korban még nem létezett kifinomult harcművészet, és a csatatéren minden megengedhető volt.

Ajánlat
A hét szamuráj
Hagakure - A szamurájok kódexe
Harcmodorukat brutális céltudatosság jellemezte. A külsőségek nem számítottak, csak a győzelem és a túlélés volt fontos. Ha az ellenség lovon közelített feléjük, egyszerűen eltörték a ló lábait. Az ellenséges katonát, ha tehették, oly erővel verték fejbe, hogy az elájult, s azután ölték meg. A fair play szabályai teljesen ismeretlenek voltak a számukra; a vezérelv a lehetőségek minél hatékonyabb kihasználása és az ellenség megsemmisítése volt.
Az ellenfelek fejének levágása azt bizonyítja, hogy a szamurájok öntörvényű harcmodorában bizonyos szabályok azért voltak. Léteztek szabályok, melyeket még a harc hevében is betartottak. Az ellenfelek fejének levágása azért vált fontossá, mert a harcosoknak a küzdelem végén bizonyítaniuk kellett a csata során véghezvitt hőstetteiket. Az idő múlásával tovább finomodott a harctéri etikett. Eleinte nem számított, hogy a fejet élő, vagy halott emberről vágták-e le; minden fejnek ugyanakkora volt az értéke. De később fontossá vált, hogy a fej olyan emberé legyen, akit a harcos maga ölt meg. A 16. században már külön útmutatók voltak annak eldöntésére, hogy a csatából visszatérő szamuráj által bemutatott fej gazdája a levágás pillanatában élt-e még vagy sem.

A későbbi századokban a meglepetésszerű támadásokat már kardjaik segítségével védték ki a szamurájok. Csak ők voltak képesek egyszerre két kardot forgatni: egy rövidet és egy hosszút. A kard az idők során túlnőtt eredeti küldetésén, és az egész társadalmi osztály jelképévé vált. A szamurájok külön nevet adtak kardjaiknak, és legféltettebb kincseik közt tartották őket számon. Valóságos kultusza alakult ki a kardnak, mely a 17. század elejére státuszszimbólummá vált. A kard számukra mindig jóval több volt egy egyszerű, élettelen fegyvernél. A japánok ma is őrzik egykori legendás fegyverük iránti tiszteletüket. A japán kard acélpengéjét nem tudták kikezdeni a múló évszázadok.
A szamurájok kardforgatási képessége élet és halál között döntött és egyikük e tekintetben messze kiemelkedett közülük. A Kard szentjének is nevezték, és időskorára minden idők legnagyobb szamurája vált belőle. Neve Musashi Miyamoto, vagy csak röviden Musashi volt. Musashi, a kard szentje 1584-ben született, s már fiatalon kora leghíresebb szamurájává vált. Hírnevét azonban ekkor még csak brutalitásának és kegyetlenségének köszönhette.

Válaszolj az alábbi két kérdésre és nyerj National Geographic ajándéktárgyakat!

  • Mi a szepukku?
    a) rituális öngyilkossági mód
    b) japán kardfajta
    c) szamurájöltözet
  • Mi volt a neve a japán haditengerészet 1942-ben rendelt új, hatalmas hadihajójának?
    d) Matsumoto
    e) Hirohito
    f) Musashi A helyes választ a [email protected] címre várjuk. A tárgy/subject rovatba írd bele: NGC.


    Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

    Miért támogassam a Múlt-kort?

    2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
    Olvasta már a Múlt-kor
    történelmi magazin
    legújabb számát?

    kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

    Nyomtatott előfizetés vásárlása
    bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
    Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
    12 450 ft 9 990 Ft
    Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
    Az első 500 előfizetőnek.
    20 000 ft 14 990 Ft
  • Játsszon!

    Miről híresült el I. Miklós pápa?

    Történelmi adattárak

    Mi történt a szülinapomon?

    Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

    Bezár