2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Indiában felmérik az épített örökséget

2011. január 5. 09:08

Delhi egy ambiciózus program keretében szeretné lajstromba venni az Indiában található épített örökséget, mielőtt a műemlékek teljesen eltűnnének a föld felszínéről. A kezdeti nehézségek után magasabb fokozatba kapcsoltak az illetékes szervek.

A terv a Régiségek és Emlékművek Nemzeti Missziója elnevezésű, 2007-ben elindított kormányzati program keretében valósulhat meg. A döcögős kezdet után a kulturális minisztérium 90 millió rúpiával segítette a nagyszabású projektet, amelynek befejezése – az Indiai Régészeti Felmérés (ASI) koordinálása mellett – 2012-re várható. Ebben sokan kételkednek, mondván, az első években lényegében „semmi előrehaladás” nem történt az ügyben.

Az épített örökség számbavétele mellett a jelenleg futó projekt célja a nem kiemelten védett emlékművek kategóriájába tartozó épületek védelme és a műkincsek illegális adásvételének megakadályozása. A régiségeket (érmék, szobrok, festmények, kéziratok stb) illetően Indiának tetemes hátrányt kell ledolgoznia, mivel ezeknek csak egy töredékét sikerült regisztrálni, főleg a múzeumokban. A lista jelenleg 80 ezer tételből áll, az emlékművekről készített 35 ezer fotót már sikerült digitalizálni, de Pandzsáb tartományt például már teljes egészében feltérképezték.

A projekt nem csupán az épített örökségekkel kapcsolatos információk összegyűjtésére szorítkozik. Egészen 1950-ig, a függetlenség kivívásáig tervezik számba venni a kulturális örökséget, s ezzel megvizsgálni a gyarmati érának az építészetre gyakorolt hatását.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár