2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Izrael az UNESCO ellen

2010. november 2. 08:07 MTI

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök "abszurdnak" nevezte az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) döntését, amelyben palesztinnak minősített olyan ciszjordániai kegyhelyeket, amelyek muszlimok és zsidók számára egyaránt fontosak.

Az egyik - Hebronban található - műemlék évtizedek óta késhegyre menő vita tárgyát képezi. A zsidók a pátriárkák barlangjának nevezik a helyet, és a Biblia szerint itt temették el Ábrahámot, Izsákot és Jákobot. Ugyanitt emelkedik az al-Ibráhími (Ábrahám) mecset is, amelyet a muszlimok tisztelnek. Ábrahámot a muszlimok és a zsidók közös ősatyjaként tartják számon. A zsidók Ábrahám és Sára Izsák nevű fiától, míg a muszlimok Ábrahám és Hágár Iszmáel nevű fiától eredeztetik magukat.

Netanjahu abszurdnak nevezte, hogy az UNESCO "megpróbálja elválasztani az izraelieket történelmi örökségüktől". "Ha az a hely, ahol a zsidó nemzet ősatyáit mintegy 4 ezer évvel ezelőtt eltemették, nem a zsidó örökség része, akkor mi az?" - kérdezte a miniszterelnök.

Hebron az egyetlen hely Ciszjordániában, ahol a zsidók közvetlenül a palesztinok között élnek. Az izraeli katonák által őrzött, vitatott kegyhely közelében mintegy 500 telepes él, miközben a város (arab nevén al-Halíl) 170 ezer palesztin otthona.

Izrael idén a nemzeti örökség részének nyilvánította a pátriárkák barlangját, valamint egy - Ráhel (Jákob felesége) sírjának tartott - jeruzsálemi helyet. Mindkét kegyhely a palesztinok leendő államának területén fekszik. A palesztinok "földfoglalásnak" tartják az izraeli lépést.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár