2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Művészeti alkotássá váltak a vadászrepülők

2010. június 29. 17:06 MTI, MTI

Aktív szolgálatot teljesített két katonai vadászrepülőt alakítottak művészeti alkotássá, és állítottak ki a londoni Tate Britain galériában.

Fiona Banner két alkotása közül az egyik - egy helyből felszálló szubszonikus Sea Harrier vadászbombázó - farokrészénél felfüggesztve orral lefelé "lóg" a plafonról. A másik gép - egy Jaguar csapásmérő repülő - ezzel szemben "hátára" fordítva fekszik a padlón. Fiona Banner munkásságában visszatérő elem a vadászrepülő, bár e két gép az eddigi legnagyobb, amelyekkel dolga volt. A gépek modern vonalvezetésük ellenére illenek a Tate neoklasszikus környezetéhez.

A művésznő Walesben töltött gyerekkora óta a repülőgépek hatása alatt áll. "Minden olyan csendes volt, aztán hirtelen a semmiből előtűnve megjelent egy Harrier, felhasította az eget és teljesen megváltoztatta a pillanatot" - mesélt gyerekkori élményéről Fiona Banner.

A kiállításon szereplő Sea Harrier 1988-tól 2000-ig volt hadrendben, azután vonták ki a forgalomból, hogy kényszerleszállást hajtott végre. Banner tollfestésekkel díszítette a repülő felszínét. A Sepecat Jaguar gép a háborút is megjárta, a Sivatagi Vihar hadműveletben vetették be a kuvaiti konfliktus idején 1990-1991-ben. A gép vélhetően 2006-ban emelkedett utoljára a magasba. A művész tükrös, fémes felülettel változtatott a szerkezet külsején. A látogatók ezáltal nem tudják elvonatkoztatni magukat a kiállított tárgytól, hiszen magukat látják viszont.

Fiona Banner azt nem árulta el, hogy mennyibe került a két gép, amelyek január 3-ig várják a látogatókat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár