Alkoholmámor miatt született meg a mezőgazdaság
2010. január 5. 08:52
Egy régészekből álló csoport ősi alkoholra utaló maradványokat fedezett fel Kínában. Ebből arra következtettek, hogy a neolitikus kor embere a szomjúság enyhítése miatt kezdett növényeket termeszteni.
Korábban
Ahogy arról korábban már mi is beszámoltunk, egy 9000 évvel ezelőtt virágzó neolitikus kori kínai falu, Csiahu lakói olyan mézsört (vagy mások szerint bort) készítettek, ami körülbelül 10 % alkoholtartalommal bírt. A kutatást vezető Patrick McGovern a Sárga folyóban talált cserépdarabokat most laboratóriumban is bevizsgáltatta: a folyadékkromatográfiai és tömegkspektrometriai vizsgálatok alá vetett agyagdarabokon borkősavat, a szilánkok pólusain padig méhviaszt találtak.
Ez a szakértők szerint arra utal, hogy a történelem előtti Kínában az emberek a gyümölcsöket és a mézet azért vegyítették, hogy mámoros italt nyerjenek belőlük. Ezek az emberek minden bizonnyal előszeretettel keresték az alkohol hatását. A szájukban nyállal rizst kevertek össze, hogy a magokban lévő keményítő malátacukorrá alakuljon. Ezek az úttörő sörfőzök aztán kiköpték az összerágott rizst a kotyvalékba. Az erjedő hab az ital tetején maradt, ezért szívószálat kellett használniuk, hogy igyanak a szűk nyakú edényekből.
McGovern ezt a korai erjesztési folyamatot túlélő stratégiának tartja: „A nagy energiatartalmú cukor és alkohol fogyasztása bámulatos megoldás volt a barátságtalan környezet átvészelésére. Csupán néhány hozzávalóra volt szükségük.” A legújabb felfedezések is megegyeznek McGovern bizonyítékaival, és ezekből arra lehet következtetni, hogy az alkoholkészítés mestersége a neolitikus korban gyorsan elterjedt a világ minden táján. Sámánok és falusi alkimisták gyümölcsöket, gyógynövényeket, fűszereket morzsoltak össze, míg ihatóvá nem váltak.
McGovern azonban még ennél is többet lát az elméletbe: szerinte 11 ezer évvel ezelőtt a mezőgazdaság is az ivászat és a lerészegedés miatt alakult ki. „Bizonyítékaink vannak arra, hogy ázsiai, mexikói és afrikai őseink búzát, rizst, kukoricát, árpát és kölest műveltek, elsősorban azért, hogy alkoholos italt készítsenek belőle” – vallja a kutató.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
zsidóság
- Túlzsúfolt lakások, éhezés és vég nélküli razziák – a budapesti gettó borzalmai
- Mások életéért adta sajátját Salkaházi Sára
- A buják betegségének tartották és üldözték a leprásokat a középkorban
- Hány aranyvonatot indítottak a németek 1945-ben Magyarországról?
- „Zenedobozokkal” vette fel a küzdelmet Hitler ellen a Rote Kapelle
- Embertelen körülményekkel szembesültek a budapesti nagy gettó lakói
- Már gyermekkorában tragédiák kísérték Radnóti Miklós életét
- Szenes Hanna a Szentföldön maradhatott volna, de visszatért, hogy segítsen
- Ágyúkkal támogatta Ganz Ábrahám a magyar szabadságharcot
- Filmjeiben a visszafogott előkelőséget testesítette meg Audrey Hepburn 08:20
- Visszautasította a bárói címet a gőzgép forradalmasítója, James Watt tegnap
- Illegális másolás miatt indították el az első számítógépes vírust tegnap
- Udvari intrikák és leszámolások vezettek a Perzsa Birodalom hanyatlásához tegnap
- Medici Katalin megelőző csapásként lemészároltatta a hugenottákat tegnap
- Golda Meir békében és háborúban tegnap
- Mit adtak nekünk a rómaiak? tegnap
- A kollektív bűnösség elve alapján telepítették ki a magyarországi németeket tegnap