2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bagolyálarccal temették el a legfiatalabb mocse nemest

2009. november 3. 16:26 MTI

Az eddigi legfiatalabb mocse (mocsika) nemes földi maradványait találták meg Sipánban. A sírkamrában emellett két cserépkonténert, két bagolyformájú kerámiatárgyat, valamint egy színaranyból készült bagolyálarcot is találtak.

Sipán Peru északi részén, Chiclayótól 33 kilométerre található város volt, ahol az inkák előtt 1000 évvel, a i.sz. 300-400 környékén élt mocse nép piramisai álltak. 1987-ben egy régészcsapat tüzetesebben szemügyre vette a romokat, és egymásutánban 13 különböző sírt fedezett fel. Az egyes sírokban megtalált kegyeleti tárgyakból és felajánlásokból következtetve kaptak képet az egykori mocse társadalom hierarchikus felépítéséről.

A piramis legtetején bukkantak rá a legértékesebb tárgyakkal teli sírra, majd egyre lejjebb haladva újabb sírkamrákat fedeztek fel. Minél lejjebb hatoltak, annál kisebbek és jelentéktelenebbek lettek a sírkamrák, ebből is következtettek arra, hogy az uralkodó lehetett a legfelső, 1. sz. sírkamrában. Az egyetlen kivétel a piramis legalján talált, igen értékes tárgyakkal teli kamra, ahol feltételezések szerint egy idősebb uralkodó nyugodott. Mivel az egészet egy ma már Sipánnak nevezett területen találták, így az 1. számú sírból származó maradványokat El Senor de Sipan (Sipán ura) névre keresztelték.

Kétezer évvel ezelőtt helyezték végső nyugalomra a díszes mocse piramis közelében a királyi sírban azt a fiatal férfit, akinek földi maradványaira júniusban bukkantak. A helyszínen már 2005-ben folytak feltárások, ám a költségvetés szűkössége miatt félbe kellett szakítani az ásatásokat, amelyeket csak ez év nyarán sikerült befejezni. A csontváz antropológiai vizsgálata most zárult, és a kutatások kiderítették, hogy egy 21 éves fiatalember földi maradványait találták meg: a mocse nemesek közül az eddigi legfiatalabbéit. DNS-mintát is vettek a csontokból, amely segítségével meg szeretnék állapítani, hogy az ifjú milyen rokonságban állt a többi nemessel. Vizsgálják magát a csontvázat is, hogy kiderítsék halála pontos okát - balesetben hunyt-e el, gyilkosság áldozata lett vagy valamilyen kór végzett vele. Luis Chero Zurita, a sipáni régészeti helyszín vezetője úgy nyilatkozott: a kutatók hamarosan bejelentik, hogy véleményük szerint ki nyugszik a sírban.

A sírkamrában két cserépkonténert találtak, két bagolyformájú kerámiatárgyat, valamint egy színaranyból készült bagolyálarcot. A régészek szerint kultikus tárgyakról van szó. "Hasonló tárgyakat találtunk a 14. sz. sírban, a katonapap végső nyughelyén, ahol a tárgyakon szintén megjelenik a bagolymotívum" - ismertette Luis Chero Zurita, hozzátéve, hogy találtak dárdahegyet is, ami nyilvánvalóan arra utal, hogy egy harcos alussza örök álmát.

Luis Chero Zurita magyarázata szerint a most feltárt sír nem csupán az elhunyt fiatal kora miatt fontos, hanem a sír a mocse kultúra korai szakaszáról szolgáltat ismereteket. "A sírban talált kifinomult kerámiatárgyak arra utalnak, hogy ez egy alapvető jelentőségű temetkezés. Ez sír a mocse dinasztia uralkodásának kezdetén keletkezett" - emelte ki Luis Chero Zurita. A csontváz helyzetéből kiindulva a régészek arra következtetnek, hogy a közelben kell lennie egy idősebb, magasabb rangú személy sírjának is. Az uralkodókat a túlvilágra elkísérte udvartartásuk számos tagja, akiket feláldoztak a "társaság kedvéért".

A régészeket lázba hozta a feltételezés, hogy az ifjú nemes egy korai mocse uralkodó túlvilági kíséretéhez tartozhatott, hiszen így esély van arra, hogy felfedezzék Sipán egy másik urának sok évezredes sírját.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár