2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítás a második leghíresebb portugáliai magyar festményeiből

2007. március 13. 18:00

Lisszabonban Szenes Árpád (1897-1985) életművéből ad átfogó válogatást az a kiállítás, amely a magyar származású festőművész és pályatárs felesége, a portugál Vieira da Silva (1908-1992) alapítványának kiállítótermében látható június 17-ig - mondta el Szurovszky Katalin, a magyar nagykövetség kulturális és sajtóattaséja az MTI-nek.

A nagyszabású tárlat Szenes Árpád csaknem 130 művén - festményeken és rajzokon - keresztül kronologikus sorrendben mutatja be az egész életpályát. A falakon több olyan, eddig nem látott kép is van, amely a művész születésének 100. évfordulóján, 1997-ben a Gulbenkian Alapítvány és a Szenes-Vieira da Silva Alapítvány rendezte közös nagy tárlaton sem szerepelt. A hét végén nyílt nagy Szenes-kiállítással egy teljes oldalon foglakozott a Diário de Notícias című tekintélyes lisszaboni napilap is.

A festőművészek Párizsban éltek és dolgoztak, ott is házasodtak össze. Életművük és alapítványuk, múzeumuk a lisszaboni Amoreiras negyedben, az 1759-ben épült selyemgyárból kialakított épületben van, és ahová a Carlos Mardel által emelt diadalíven keresztül lehet bejutni.

A portugálok ismerik és szeretik ezt a gyűjteményt, sokan úgy tartják, hogy Maria Helena Vieira da Silva a legnagyobb portugál festő, aki valaha is élt, férje, Szenes Árpád pedig a második legismertebb magyar Portugáliában. Az első ismert magyar Carlos Mardel, Lisszabon 18. századi magyar származású építésze, az Alsóváros mai képének egyik kialakítója. Ő is az Amoreiras környékén lakott, házát közép-európai tájat ábrázoló csempeképek (azulejo) borítják.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár