2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Érettségizzen történelemből!

2006. május 11. 13:01

Idén az eddigi vizsgákhoz képest történelemből jelentkeztek a legtöbben emelt szintű érettségire. A szerdán reggel nyolckor kezdődött történelem írásbelin több mint 11 ezer diák vizsgázott emelt szinten.

Történelem vizsga: elégtelen - "Inkább maradjon el a törióra, minthogy a múltról a jelenlegi formában tanítsanak tovább - egy bohózat az egész." - állítja Simon Schama.
Nyílt levélben fordult a miniszterelnökhöz 371 történész az érettségi miatt

Vak Béla-effektus - Történelemtanítás-ügyben a szakemberek között sok a nézetkülönbség
Történelem helyett valóságshow az érettségin? 

Nem marad el a történelemóra
Hogyan oldjam meg a kétszintű érettségi feladatait történelemből?
A szerdai történelem vizsgák kapcsán két csomagolási problémát jelentettek az intézményekből, amelyet még kezdés előtt megoldott az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont, az írásbelik mind az 1.367 helyszínen időben kezdődtek és rendben lezajlottak - közölte az oktatási tárca. 99.007 diák tett történelemből írásbeli érettségi vizsgát, közülük 87.156 tanuló (88 százalék) középszintű, 11.851 tanuló (12 százalék) pedig emelt szintű érettségit tesz ebből a tárgyból.

A történelem írásbelin a középiskolai történelmi atlaszt és a magyar helyesírási tanácsadót használhatták a diákok. Középszinten az egyszerű, rövid választ igénylő kérdésekre és a szöveges feladatokra 180 perc állt rendelkezésükre, emelt szinten az előbbi feladattípusra 90, utóbbira 150 percet fordíthattak a vizsgázók.

A tételsor témakörönként kettő-négy, összesen 20-25 tételt tartalmazott. Az oktatási tárca előírásai szerint a feladatok 60 százalékban a magyar, a fennmaradó 40 százalékban az egyetemes történelemhez kellett hogy kapcsolódjanak, az összes feladat 50 százalékát pedig a XIX. és a XX. század történelme kellett hogy adja.

A tételek összeállításakor változatos, problémamegoldást ösztönző, és a történeti (szöveges, képi, grafikus, tárgyi stb.) forrásokon és térképeken alapuló feladatok megfogalmazását javasolta a tárca. A tételekben egy kisebb korszak történelmi problémájának részletezőbb bemutatására, vagy összetettebb és/vagy több történelmi korszakon átívelő probléma áttekintő bemutatására kérték a diákokat.

A feladatlapok és javítási-értékelési útmutatóik innen letölthetők.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár