2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ókori luxusvilla szaunával

2006. május 9. 15:00

Szaunával és szabályozható hőmérsékletű fürdőrendszerrel felszerelt római villát tártak fel Firenzétől nem messze. A 2000 négyzetméteres területen hatalmas gazdaság is működött, melyen olívaolajtól kezdve kerámiaedényekig sok mindent előállított a legalább 70 rabszolgát és saját kézműves társaságot is foglalkoztató tulajdonos.

Természetes fűtőrendszer a villa rusticában

A Firenzétől 25 km-re lévő Montelupéban 1989-ben kezdődtek az épületegyüttes feltárását célzó munkálatok, melyek a régészet évének szentelt idei esztendőre látványos eredménnyel zárultak - adta hírül az ANSA olasz hírügynökség. A kitűnő állapotban feltárt római kori villa és a hozzá tartozó gazdaság hatalmas területen, 2000 négyzetméreten terült el, s az első, amelyet a frekventált turistaközpontban találtak.

Nem apácazárda

Fausto Berti, a helyi régészeti múzeum igazgatója és az ásatás vezetője szerint a tulajdonos biztosan önellátó volt. Erről árulkodik a bor- és olívaolajkészítő műhely, a gabona- és a húsfeldolgozó üzem. A hozzájuk tartozó nagyméretű karámok, raktárépületek és barkácsműhelyek megléte összességében azt feltételezi, hogy az i.e. 1. században élő patrícius család legalább 70 rabszolgát foglalkoztatott, valamint egy saját kézműves brigádot. A helyszín építészeti jellegzetességei, mérete és az építés időpontja miatt az ún. villa rusticának, vagyis közepes méretű falusi gazdaságnak egy egyébként is ritka, de az észak-toszkánai térségben különösen szokatlan típusát képviseli.

További érdekesség a birtok szabályozható hőmérsékletű fürdőrendszere, amely akármilyen különlegesen is hangzik, a legtöbb ilyen típusú villában megtalálható volt. A testi kényeztetés ókori rajongói tehát kedvük szerint melegíthették fel, majd hűthették le a felhasznált vizet, hiszen az egyes helyiségek a hőfok befolyásolására is alkalmasak voltak. A lehetőségek száma megközelítette a ma kedvelt fürdőkéét: tiepidarium (melegvizű medence), calidarium (forró terem), frigidarium (hűtött terem), valamint a laconicom, azaz szauna alkották a struktúra részét.

A montelupei villa május-június folyamán minden hétvégén idegenvezetővel várja a látogatókat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár