2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kereszttűzben a félkész Ybl-villa

2005. október 27. 23:11

A Budai Vár tövében épülő Ybl-villa tulajdonosa, a Budapanoráma Kft. nyilvános bejáráson mutatta be a félkész házat, amelyet legkésőbb 2007-re szeretnének befejezni. Az építkezés befejezésének legnagyobb akadálya, hogy a tervezett üveghomlokzat megépítésére a kerület egyelőre nem adta áldását - írta a HVG.

Az 1872-ben épült, Ybl Miklós által tervezett, és a második világháborúban teljes egészében elpusztult egykori Lónyay-villa helyén megépülő új ház építője, a Budapanoráma Kft. azt szeretné, ha az Ybl építészetét idéző villa megfelelne a mai kor építészeti elvárásainak.

"Tisztában vagyunk az épület múltjából és a történelmi környezetből fakadó felelősséggel. Csakis olyan épületet szeretnénk felépíteni, amely valamennyi vonatkozó jogi és hatósági szabálynak megfelel" - hangsúlyozta Sasvári Gabriella, a Budapanoráma ügyvezetője.

A jelenlegi hatósági előírások az egyik értelmezés szerint a régi épület másolását, egyfajta replika megépítését teszik csak lehetővé. Egy másik értelmezés szerint viszont a szolgai másolás helyett lehetőség van arra, hogy - összhangban a nemzetközi gyakorlattal és az épített környezet védelmére és restaurálására vonatkozó Krakkói Kartával - az új épület a hagyományok tisztelete mellett hiteles módon tükrözze a mai kor építészeti szemléletét is.

A mai kor építészetét leginkább pedig azzal lehetne érzékeltetni, ha az első és második emelet Dunára néző falai, az ablakkeretek és a kődíszítések meghagyásával üvegből épülnének meg - osztja meg elképzelését  Kerényi József DLA, Kossuth- és Ybl-díjas építész, az épület tervezője. Ezzel a megoldással egyszerre válhat valóban korszerűvé és impozánssá, miközben a látható üvegfelület mérete csupán 14 százalékkal növekedne a homlokzaton.

Tovább a cikk folytatásához

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár