2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Százezren látogatták meg a Holokauszt Emlékközpont kiállításait

2005. szeptember 6. 10:30

Közel százezren látogatták meg a budapesti Holokauszt Emlékközpont időszaki kiállításait másfél év alatt - tájékoztatta két tárlat bezárását követő napon, hétfőn Kardos Zoltán kommunikációs tanácsadó az MTI-t.

Az iskolai tanévben átlagosan naponta egy csoport járt a IX. kerületi, Páva utcai intézményben, a diákok minden esetben tárlatvezetéssel tekintették meg a kiállításokat. Az Auschwitz Album című kiállítást - amelyen a deportált kárpátaljai zsidóságot Auschwitzban ábrázoló megrázó fényképfelvételeket és a hozzá készült korabeli filmösszeállítást lehetett látni - az új, állandó kiállítás előkészületei miatt zárták be, az elbontás hétfőn megkezdődött.

Harsányi László miniszteri meghatalmazott közlése szerint az állandó kiállítás műszaki átadásának határideje 2005. december 31. A közönség számára januárban, legkésőbb február elején nyílik meg a tárlat.

A 2004. április 15-én nyílt emlékközpontban az új kiállításig "nem áll meg az élet", a zsinagóga épületében kulturális programokat és időszaki kiállításokat szerveznek. Bár a karzaton bemutatott Hűlt hely című, a deportálások magarországi helyszíneire emlékeztető, a helységneveket nagy méretű zászlókon felsoroló tárlat is csak vasárnapig volt megtekinthető, továbbra is látható a roma holokausztról, a Pharrajimosról szóló kiállítás. A nemzeti kulturális örökség napjához kapcsolódóan az érdeklődők az emlékközpont építész tervezőivel találkozhatnak szeptember 17-18-án. A két nap alatt vezetett bejárásokat tartanak, a látogatók az építészeti sajátosságokkal ismerkedhetnek meg. Ezenkívül vetítéssel egybekötött fotókiállítás nyílik a világ holokauszt központjainak építészeti megoldásairól.

Ősztől Ferencváros és Óbuda helytörténetét feldolgozó szakköröket indítanak, és kibővített, térítésmentes oktatási programokkal állnak az iskolák rendelkezésére. Az emlékközpontot működtető közalapítvány nem titkolt célja, hogy az érettségi előtt minden fiatal legalább egyszer eljusson a központba - mondta Kardos Zoltán.

A Páva utcai intézményben rendezik meg a második ferencvárosi roma kulturális fesztivál egyik programját: a ferencvárosi művelődési központtal együttműködve szeptember 23-án nyitják meg a Ferkovics József grafikus és festőművész roma holokauszt témájú tusrajzait bemutató tárlatot. A kiállítás legalább két hétig lesz nyitva. A tárlatot követően, feltehetően októberben, kétnapos konferenciát rendeznek a roma holokausztról kutatók, tanárok részvételével.

A kommunikációs tanácsadó elmondta, az Auschwitz Album képeit megőrzik, hogy azok kiállítási céllal a későbbiekben bármikor felhasználhatók legyenek.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár