Süssön pulykát Marilyn Monroe receptje szerint
2016. november 10. 15:29
A 20. század egyik legnagyobb szexszimbólumáról kevesen tudják, hogy nagy szenvedélye volt a sütés-főzés. Első férje a konyhájából kikerülő különlegességek alapján még pocsék szakácsnak nevezte Marilyn Monroe-t (akkor még Norma Jeane), ám Joe DiMaggio édesanyja és húga sokat segített neki. 1943 és 1962 közötti időszakból több tucatnyi, kézzel írt feljegyzések, receptek, rövid ajánlások, tippek maradtak fenn Marilyn Monroe-tól, aki olykor szakácskönyveket látott el ötletekkel teli széljegyzetekkel. (Az egyik ilyen könyvet 1999-ben 25 ezer dollárért adták el egy aukción.) Egy 1955-1956 körül írt (ekkortájt New York-ban, Arthur Millerrel élt együtt) receptjében a hálaadás fő ételét, a pulyka egyik különleges elkészítési módját jegyezte le. Érdemes megjegyezni, hogy egyáltalán nem a szokásos amerikai módszert választotta, továbbá Anne Mendelson élelmiszertörténész szerint érdekes, hogy az oregánót is beleírta a receptbe, ami az ötvenes években alig vot ismert nyugaton, azonban egykori, olasz gyökerekkel bíró férjének, DiMaggiónak édesanyja úgy tűnik nagy hatással volt a szépségre.
Korábban
A pulyka töltelékéhez:
• fokhagyma nem kell
• kovász
• francia kenyér – áztassuk hideg vízbe, később nyomkodjuk ki belőle a nedvességet, majd tépkedjük apró darabokra
• a májat szeleteljük fel
• egy egész vagy fél hagymát, petrezselymet/négy szál zellert finomra feldaraboljuk, és hozzáadjuk a következő fűszereket: rozmaring, kakukkfű, babérlevél, oregánó, só, bors
• reszelt parmezán sajt, egy maréknyi
• negyed-fél font (110-225 gramm) darált húst serpenyőben barnára sütni, majd egy és negyed csészényi (vagy több) mazsolával összekeverni
• 1 csészényi tisztított dió (vagy fenyőmag, gesztenye, mogyoró)
• 1-2 db keményre főzött tojás felaprítva – összekeverni a többivel
A madár elkészítése:
• besózni, beborsozni a csirkét vagy a pulykát – kívül ugyanígy, plusz vajjal is bekenni
• csíptetőkkel „összevarrjuk” a madarat (miután megtöltöttük a fenti töltelékkel), és betesszük a 200 fokos sütőbe
• 3-4 fontnyi vagy nagyobb méretű madarat süssünk
• csirke vagy fácán (hozzáadva: ecet, olaj, hagyma, fűszerek) – hagyjuk sülni a saját levében, egy kis vizet hozzá lehet önteni, ha úgy ítéljük meg
• fél pohár ecetet adjunk hozzá, mikor már félig átsült
• két óráig süssük
• tegyünk hozzá burgonyát
• gombát
• friss borsót
Támogasd a
szerkesztőségét!
![2024. nyár: Hírhedt emberrablások](/ih0Ax/article_issue/.275x275/167.jpg)
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
![](https://ad.jumu.hu/www/images/524f1409c7ca4afc82289a77ca269c7f.jpg)
![Múlt-kor magazin 2020/nyár](/ih0Ax/label/.cut-640x400/812.jpg)
nyár
Múlt-kor magazin 2020
- Agyagból készült a legősibb és legnagyobb maja építmény
- Főszerkesztői köszöntő
- Az erotika stílusa: Josephine Baker
- A kis magyar–osztrák háború és következményei
- Beilleszkedési kényszerpályán a délvidéki magyarság
- Erdélyi életstratégiák Trianon után
- A kárpátaljai magyarság megszállás alatt
- A felvidéki vármegyék és Csehszlovákia létrejötte
- Erdélyi fatányéros orosz jazzel
- Olajbirodalma szétesése után vagyona nagy részét eladományozta John D. Rockefeller 19:05
- Csupán egy dolog miatt nem gúnyolták a kortársai által furcsának tartott Szókratészt 18:05
- „Azt a színházat, amelyik nem vállal kockázatot, megette a fene” – beszélgetés Meczner Jánossal 16:05
- Magyar nyelvű tárlatvezetéssel várja a látogatókat Mária Terézia kedvenc vidéki rezidenciája 15:30
- Sokkolta Kecskemét lakosságát az 1911-es földrengés 14:20
- André Kertész korábban nem látott fotóit is bemutatja a Magyar Nemzeti Múzeum 13:20
- Hatalmas összegért keltek el Napóleon pisztolyai 11:20
- Páváknak és hattyúknak is otthont adott a régi Városliget 10:40