2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Különleges témákkal várják a látogatókat a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárban 

2024. június 20. 11:20 MTI

A zsidó múzeum előtti téren 22 órakor kezdődik a „Herzl Beach”, ahol Herzl Tivadarnak, a modern Izrael megálmodójának emlékét idézik fel.

MúzÉj
Múzeumok Éjszakája a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárban 2015-ben – illusztráció (Facebook / Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár – Hungarian Jewish Museum and Archives)

A Shalom, Izrael! – Egy éj a zsidónegyedben című programsorozattal várja az érdeklődőket a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár a Múzeumok éjszakáján június 22-én éjjel 22 órától; a szervezők többek között kerekasztal-beszélgetésekkel, tárlatvezetésekkel várják a látogatókat.

A Múzeumok éjszakáján Verő Tamás főrabbi 22 órától zárásig áll azok rendelkezésére, akinek kérdése van a zsidó vallással, hagyománnyal, történelemmel kapcsolatban – olvasható a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

A labdarúgó Európa-bajnokság apropóján 22 óra 20 perckor kezdődik az a kerekasztal-beszélgetés, amelynek témája a foci – méghozzá zsidó szemszögből. A résztvevők – Bodrogi Tamás, az MTK Baráti Kör elnöke, Szegedi Péter szociológus-sporttörténész és a múzeum munkatársai – beszélnek arról, hogy a magyar futballban milyen szerepe volt a zsidóknak, szó lesz a lelátókon hallható antiszemita rigmusokról és a magyar foci jövőjéről is.

Gellén Barbara kurátor mutatja be A túlélés mintázatai – DEGOB-jegyzőkönyvek új megvilágításban című időszaki kiállítást 23 óra 15 perctől. Ennek előzménye, hogy az 1945-ben alakult Deportáltakat Gondozó Országos Bizottság (DEGOB) jegyzőkönyveinek újfajta elemzését végezte el az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) egyik kutatócsoportja, az eredményeket többek között ez az időszaki kiállítást tárja a nagyközönség elé.

A közleményben kiemelik, hogy ezen az éjszakán fény derül arra is, hogy a zsidó múzeum munkatársai mit szeretnek legjobban a zsidó múzeumban. Kedvenc témáikat és kedvenc tárgyaikat a Tamid: Mindig című állandó kiállításon mutatják be 23 óra és éjjel 1 óra között.

Bánfalvi-Orosz Eszter 23 órától többek között arról beszél, hogy egy-egy tárgy mitől tekinthető zsidó tárgynak. Nemecsek Panni 23 óra 30 perctől a több évezredre visszanyúló zsidó adakozás jelentőségéről tart előadást a tárgykultúra tükrében. Király Mátyás éjféltől a hagyományos zsidó temetkezés szokásaiba avatja be az érdeklődőket, majd 0 óra 30-tól ismét Nemecsek Pannit hallgathatják meg az érdeklődők a hagyomány játékos arcáról, az együtt töltött idő öröméről a zsidó kultúrában. Éjjel 1-től a múzeum új állandó tárlatát mutatja be a kurátor, Szemere Kinga Budapesti zsidók a sírkövek tükrében címmel.

A Mazsihisz honlapja szerint a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár mellett a Múzeumok éjszakája programjainak helyet ad a Dohány utcai zsinagóga, a múzeum előtti Herzl-park és Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga is.

A Dohány utcai zsinagógában 22 óra 30 perctől vezetett sétákat szerveznek, az éjszaka folyamán négy alkalommal idegenvezetők segítségével ismerkedhetnek meg a látogatók a Dohány utcai zsinagógával, a templom történetével és érdekességeivel.

A zsidó múzeum előtti téren 22 órakor kezdődik a „Herzl Beach”, ahol Herzl Tivadarnak, a modern Izrael megálmodójának emlékét idézik fel, a szabadtéri színpadon pedig fél 11 órakor a Malek Andi Soulistic koncertje hallható. A zenekar a koncert első felében jiddis és klezmer motívumokra épülő dalokat ad elő, majd Malek Andrea a szívének legkedvesebb magyar szerzők, többek között Fényes Szabolcs és Gábor S. Pál dalait énekli.

A Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában 22 óra 30 perctől zenés házbejárásra hívják az érdeklődőket. A sétát a zsinagógatértől a Metrum együttessel és Móser Ádám közreműködésével klasszikus zene és tangóharmonika kíséri a rabbilakásig. A zenés sétákat fél egyig 40 percenként indítják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár