2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

335 éve halt meg Rembrandt

2004. október 4. 13:03

Anyagi helyzete megromlott, vagyonát elárverezték

Rembrandt 1642-ben fejezte be egyik főművét, az Éjjeli őrjáratot az amszterdami polgárőrség számára. Az alkotás a XVI. századi holland szabadságharcra, s a büszke polgárváros szellemére is utal. A 4,5x5 m-es vásznon a 29 alakot dinamikus csoportképben fogta össze, e mű addigi portréfestészetének summázata.


Saskia halálával pályája megtorpant, kevesebb megrendelést kapott. Ebben az új ízlésnek is szerepe volt, mely finoman kidolgozott részleteket várt, míg Rembrandt ekkori munkáit lendületes ecsetvonások, aranybarna színek, nagy árnyékok és sötét hátterek jellemzik, metszetein szelíd, holland tájképelemek szerepelnek.


Bibliai képein az Újtestamentum történeteit örökítette meg, a Krisztus Emmausban nyugodt méltóságot sugároz. Képein sokszor jelentek meg a társadalom kivetettjei, szegények és öregek, s az amszterdami zsidónegyed lakói, ilyen az Öreg rabbinus is. Portréi közül kiemelkedik az Aranysisakos férfi s a Jan Six amszterdami polgármester. Később visszatért önarcképeihez, nagy őszinteséggel s önelemzéssel, 1648-as, Budapesten látható önportréján könyvoszlop mögött ül.


Az 1650-es években anyagi helyzete megromlott, Saskia családja beperelte, csődeljárás indult ellene, metszeteinek árát hitelezői kapták. Élettársával, Hendrickje Stoffels Titusszal műkereskedést nyitott, de ez sem segített: műgyűjteményét és házát elárverezték, Amszterdam olcsóbb negyedébe költözött, s mind magányosabban élt. Az 1660-as évek elején meghalt Hendrickje, akinek aktját Fürdő asszony és Bethsabe Dávid király levelével című képein örökítette meg.


A festőt utolsó éveiben lányuk, Cornelia gondozta. 1668-ban Titus fiát vesztette el. Utolsó éveiben is sokat alkotott, műveit mély lélekábrázolás, átszellemült alakok, meleg, lágy színek jellemzik: Jákob megáldja József fiait, A tékozló fiú hazatérése. Titus portréja a fény-árnyék kezelés iskolapéldája, jellemfestő képességére remek példa csoportképe: A posztóscéh elöljárói.


1669. október 4-én halt meg Amszterdamban.


Rembrandt a 17. századi németalföldi képzőművészet csúcspontja, mesterien élt a fény-árnyék ellentéttel, portréi mély emberismeretről tanúskodnak. Több mint száz önarckép mellett sok csoportképen is szerepeltette magát, ezeken követhető a törekvő ifjútól a gazdag, tekintélyes férfin át a fáradt, elszegényedett öregig tartó életút.


(MTI Panoráma - Fábri Ferenc)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár