2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Japán hetek

2004. augusztus 3. 14:36

Augusztus második felétől a távol-keleti ország titkait boncolgatja a National Geographic Channel.

Elsőként egy dokumentumfilmet láthatnak, mely a japán társadalomban napjainkban újjáéledni látszó szamuráj hagyományokkal ismerteti meg a nézőt. A múltat felelevenítő áramlat mind nagyobb népszerűségnek örvend a távolkeleti országban, és egyre többen vannak, akik értékrendjüket teljesen e mély gyökerekkel rendelkező hagyomány parancsai szerint választják meg...

 

Augusztus 17-től
Ezt követően a Harcművészeteké lesz a főszerep. A sorozatban Josette D. Normendeau a világ legérdekesebb harci művészeteinek történelmi és kulturális hátterét mutatja be. Most két japán harcmodort ismerhetnek meg. Szerdán Josette a leghíresebb japán mesterek segítségével belekóstol a békére tanító harcművészeti ág, az aikido világába, míg csütörtökön Okinawába látogat, hogy a karate avatott mesterei segítségével megismertesse a nézőket a világszerte ismert és űzött harcművészet eredeti, hamisítatlan formájával. A mesterek elbeszéléséből kiderül, hogy a karate évszázadok óta szerves részét képezi Okinawa történelmének és kultúrájának, hiszen e kifinomult harci forma gyökerei a betolakodók ellen folytatott küzdelmek idejéig vezethetők vissza.

 

Pénteken a híres film, a "Híd a Kwai-folyón" történelmi hátterét mutatjuk be. A folyón átvezetett vasútvonal megépítése a második világháború legmerészebb mérnöki vállalkozása volt. Az elképzelhető legvadabb terepen végigkígyózó négyszáz kilométeres sínpárt kezdetleges eszközökkel brit és amerikai hadifoglyok építették. A filmben egy mai mérnökcsoport végigjárja a vasútvonalat, és testközelből szembesül azokkal a nehézségekkel, melyekkel a szövetséges hadifoglyoknak és a japán tervezőknek meg kellett küzdeniük. A szövetségesek természetesen mindent elkövettek a stratégiailag kulcsfontosságú utánpótlási vonal megépítésének megakadályozására, ezért kifejlesztették Azon nevű precíziós bombájukat, melynek segítségével még az olyan nagy pontosságot igénylő céltárgyak lerombolására is lehetőség nyílt, mint a híd a Kwai-folyón...

 

A második hetet lopott kincsek után kutatva kezdjük. Filmünkben olyan II. világháborús hadifoglyok számolnak be lopott kincsek szállításáról és elrejtéséről, akik maguk is érintettek voltak a japán "Arany Liliom" hadműveletekben. Néhányan közülük japán raktárakban dolgoztak Kawasakiban, ahol többszáz, lopott nyugati valutával teli olajoshordó ment át a kezükön. Mások tehervonatok megrakásánál segédkeztek Malajziában, Szumátrán és Jáván. Szemtanúk látták, ahogy 752 doboznyi lopott aranyrudat rakodtak fel egy kórházhajónak álcázott japán hajóra Szingapúrban. A filmben nyomon követhetjük ennek a hajónak a különös útját a háborút követő majd fél évszázadon keresztül, egészen 1987-ig. Fény derül Yamashita aranyának titkára.

 

Ezt a témát folytatva megtudhatjuk, hogy 1945-ben a kivoluló japán csapatok azt állították, hogy hatalmas mennyiségű lopott kincset ástak el a Fülöp-szigeteken. Sokak szerint az Egyesült Államok az elmúlt fél évszázadban ilyen "előéletű" fekete aranyat használt bűnbandák támogatására. Vajon mi igaz a meséből? Útjára indul A világ legnagyobb kincsvadászata.

 

A sorozat méltó zárásaként a National Geographic Channel megemlékezik a híres-hírhedt Pearl Harbour-i támadásról és annak következményeit veszi górcső alá. 1941. december 7-én a japán haditengerészet teljesen váratlanul megtámadta az Egyesült Államok flottáját Pearl Harbournál. Kevesebb mint két óra alatt 18 hajót, köztük az összes hadihajót, süllyesztettek el vagy lőttek szét. Mintegy 200 amerikai repülőgépet semmisítettek meg. Majdnem 3000 tengerész és katona vesztette életét és sebesült meg. Ez az esemény jelentette az Egysült Államok belépését a második világháborúba. 60 évvel később a National Geographic Society visszatér két felfedezőjével, Dr.Robert Ballard oceanográfussal és Stephen Ambrose történésszel, hogy az eltűnt japán mini-tengeralattjárók keresésére induljon, melyek élen jártak az egykori támadásban, ám amelyekre más víz alatti detektívek a háború óta nem képesek rábukkanni. A világon első alkalommal a National Geographic kamerái soha nem látott felvételeket készíthetnek a USS Arizona belsejében, 1100 ember hullámsírjában, melynek üzemanyagtartálya még mindig közel félmillió gallon olajat tartalmaz, melyet a kutatókank sürgősen meg kell vizsgálniuk, hogy ez a szent emlékhely ne lehessen egy környezeti katasztrófa okozója.

 

Tartsanak a National Geographic Channellel augusztus 17-től két héten át és megismerhetik ezt a rejtelmes kultúrát annak minden csodájával, borzalmával és varázsával!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár