2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Farnese-palota kincsei

2010. december 20. 11:15 MTI

A Palazzo Farnese, Róma egyik legpompásabb reneszánsz épülete, amelyben Franciaország nagykövetsége működik, a hét végén rendkívüli módon nyitotta ki kapuit: a nagyközönség négy hónapon át csodálhatja a történelmi olasz nemesi család hajdani palotáját és annak ez alkalommal bemutatott különböző műremekeit, szám szerint mintegy kétszázat.

Erre az alkalomra az évszázadok során szétszóródott festmények, rajzok, szobrok és egyéb műtárgyak közül sokat visszaszállították hajdani palotájukba, amelynek építésén és szépítésén zseniális építészek munkálkodtak, köztük maga Michelangelo is.

Az Örök Város történelmi központjában, a Campo di Fiori (és nem mellesleg a Római Magyar Akadémiának otthont adó Falconieri-palota) közvetlen közelében található épület udvarán a látogatót a Gitáros Apolló fogadja. A 4 tonnás, monumentális porfír-márvány szobrot külön erre az alkalomra költöztették át Nápolyból az olasz fővárosba.

A díszlépcső tetején két impozáns dák fogoly őrzi a palota nagy szalonját, ők is Nápolyból érkeztek, mintegy vigasztalásul azért, hogy a Farnese hajdani gyűjteményének a déli városba került számos darabja számára túl költséges lett volna a visszatérés. A nápolyi múzeum, az olasz köztársasági elnökség és a franciaországi Chambord-palota pompás szőnyegeket kölcsönzött a kiállításra, korábban ezek is a Farnese kincsei közé tartoztak. A párizsi Louvre pedig Annibale Caracci rajzait küldte el. A kiállítás egyik vonzóereje a leghíresebb Farnese, III. Pál pápa (Alessandro Farnese, 1468-1549) portréja.

A ritkán látható műtárgyaknál is nagyobb felfedezés lehet a látogatók számára maga a palota, amely a nagykövetség munkahelyeként általában zárva áll a nagyközönség előtt: architektúrája legalább olyan érdekes, mint egymást követő tulajdonosainak és híres látogatóinak a sora - az ő történetüket még őrzik falai. A Farnese-palota vendégei között tartják számon a svéd Krisztina királynőt, Chateaubriand francia írót és diplomatát, Balthust, a festőt.

Lélegzetelállító az Annibale Caracci galéria szépsége: a festő 1597 és 1608 között készült, az istenek szerelmét ábrázoló freskói a barokk művészet remekei közé tartoznak. A palota másik büszkesége a díszterem, amelynek kazettás menyezete és Francesco Salviati alkotta freskói alatt a mindenkori francia nagykövet - jelenleg Jean-Marc de la Sabliere - dolgozik, és természetesen ott fogadja illusztris vendégeit. Ezúttal a kiállítás látogatói is láthatják ezt a diplomáciai-művészeti műhelyt.

A palota megnyitását maga a nagykövet kezdeményezte három évvel ezelőtt. Most a sajtónak nyilatkozva kifejtette: nagy örömére szolgál, hogy terve valóra vált, és így négy hónapon át megoszthatja a képviseletet a publikummal. Különböző szponzorok - köztük elsősorban a francia Total kőolajcég - biztosították a projekt egymillió eurós (mintegy 275 millió forintos) költségvetését. A kiállításra százezer látogatót várnak.

A Farnese család palotája egy házasság révén került 1734-ben a nápolyi Bourbonok birtokába, akik műkincseinek javát el is szállították. Az épületet hosszú időn át bérbe adták a francia nagykövetségnek, majd 1911-bena francia állam meg is vásárolta. 1936-ban azonban Olaszország visszavásárolta, hogy ugyanakkor 99 évre - 2036-ig - ismét bérbe adja a francia diplomáciai képviseletnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár