2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felújításra váró műtárgyakat állítanak ki Csehországban

2010. november 28. 10:51 MTI

Raktárakban porosodó műtárgyakat állítanak ki jövőre a csehországi kastélyokban és várakban azzal a céllal, hogy így talán sikerül anyagi támogatást szerezni az értékes örökségek felújítási munkálataihoz - jelentette be Zdenek Vacha, a Brnói Örökségvédelmi Intézet igazgatója.

A kezdeményezést kiötlő Vacha szerint, a cél az, hogy megmutassák az embereknek a kastélyok és várak raktáraiban sorakozó megannyi értékes műtárgyat, amelyek többsége olyan rossz állapotban van, hogy már évtizedek óta nem láthatta a nagyközönség.

A cseh állam 104 kastélyt és várat működtet a különböző örökségvédelmi intézeteken keresztül. Az épületek falai között nagyjából egymillió műtárgy, köztük festmények, bútorok, különböző fegyverek, vadásztrófeák, játékok, konyhai edények és mindennapi használati tárgyak sorakoznak. Ezeknek azonban csak a felét láthatja a közönség, a többi a raktárak mélyén lapul.

"A tárgyak többsége igazán figyelemre méltó, de mégis a raktárakban porosodnak" - mondta Vacha, hozzátéve, hogy a gazdasági válságok idején egyre nehezebb pénzforrást találni az örökségvédelmi szempontból fontos műtárgyak felújítására. Több tízezer koronára lenne ugyanis szükség a helyreállításukhoz.

Példaként Earl Thomas Vinciquerra Collalt (1710-1768) nemrég helyreállított barokk festményét emelte ki, amelynek 60 ezer cseh koronát (678 ezer forint) felölelő felújítási munkálatait a UK Firends nevű brit alapítvány finanszírozta. A festmény tavasz óta a Morvaország déli részén lévő Uhercice u Znojma területén álló várban látható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár