2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megnyílt Jean Cocteau múzeuma

2010. július 5. 14:22 MTI

Kéziratok, filmrészletek, rajzok és festmények töltik meg a világos kiállítótereket a Jean Cocteau (1889-1963) életét bemutató múzeumban, amelyet a különleges tehetségű művész egykori házában rendeztek be Milly-la-Forét-ben.

A Maison Cocteau múzeumban látható számos kép is, amely magát a sokoldalú francia művészt - költőként, íróként, festőként, színészként, zeneszerzőként és filmrendezőként is alkotott - ábrázolja: Man Ray lefotózta, Picasso, Warhol és Buffet pedig megfestették Cocteau-t. A Párizs közelében található ház átépítési munkálatai több mint nyolc éven át tartottak.

"Régóta terveztem ezt a projektet. A múzeum megvalósítása számomra az emlékezés fontos része" - mondta az az üzletember, aki 2002-ben egymillió euróért (280 millió forint) vásárolta meg a házat Stéphane Dermit-től. Stephane Dermit a legidősebb fia Edouard Dermit színésznek, aki Cocteau fogadott fia, szeretője és általános örököse volt. Cocteau haláláig élt együtt a férfival Milly-la-Forét-ben.

Ebben a házban született meg a Rettenetes szülők című dráma, de itt dolgozott a művész Orpheusz-trilógiájának két részén - Orfeusz és Orfeusz végrendelete - is, amelyekben az őt gyakran izgató témákkal, a halállal, a halhatatlansággal foglalkozott.

A felújított házban rekonstruálták Cocteau szalonját, dolgozószobáját és irodáját, hogy megpróbálják visszaidézni azt az atmoszférát, amelyben megszülettek mesterművei. A három kis szoba a mai ízlésnek kissé túlzsúfoltnak tűnhet: a hatalmas, fényes fém pálmák, az őzbakokat ábrázoló szobrok és az afrikai székek Cocteau egzotikus, gyarmati stílus iránti szeretetét tükrözik.

Cocteau rendkívül sokoldalú alkotó volt, minden irányzatnak hódolt és minden műfajban nyújtott néhány jelentős teljesítményt: a művészetek polihisztora volt, sok híres művész - többek között Jean Genet, Marcel Proust, Pablo Picasso, Eric Satie - barátságát vívta ki, akik mind nagy hatással voltak életművére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár