2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megismerhetjük Jackie Kennedy titkos gondolatait is

2010. április 13. 16:29 MTI

Kiadják Jackie Kennedy egykori amerikai first ladyvel készített és eddig nem közölt interjúkat, amelyeket férje, John F. Kennedy halála utáni hónapokban készítettek vele, de mindezidáig nem ismertettek.

Az amerikai történelem talán eddigi legnépszerűbb elnökfelesége a család barátjának, a történész Arhtur M. Schlesinger Juniornak adott hét alkalommal interjút 1964 első felében. A first lady washingtoni otthonában fogadta a kérdezőt, aki a Fehér Házban töltött évekről, az elnökkel kötött házasságáról, a választási kampányról, valamint arról faggatta Jackie Kennedyt, hogy férje miként vélekedett egy második terminusról.

A beszélgetések felvétele a John F. Kennedy elnöki könyvtárba kerültek, de az özvegy kérésére meghatározatlan időre "lepecsételték", így nem hozták nyilvánosságra. A hanganyagok sorsa Jacqueline Kennedy 1994-ben bekövetkezett halála, és ifjabb John Kennedy 1999-es végzetes repülőbalesete után az elnökházaspár lányának, Caroline Kennedynek a kezébe került.

Caroline Kennedy apja hivatalba lépésének jövőre esedékes ötvenéves évfordulója alkalmából határozott úgy, hogy ideje közölni a Jackie Kennedyvel készített interjúkat. A leiratok 2011 szeptemberében kerülnek a nyilvánosság elé a 6 és fél órás hanganyaggal együtt. A világ így újra hallhatja az egykori first lady egyedi hangját, ráadásul olyan témákról szólva, amelyekről igen ritkán beszélt a nyilvánosság előtt. Jackie Kennedy zárkózottságát az is bizonyítja, hogy még memoárt sem írt.

Caroline Kennedy szerkesztőként vesz részt a leiratokat tartalmazó könyv elkészültében, de egy még meg nem nevezett történész is annotációkkal látja el a könyvet, amelynek megjelenését Schlesinger már nem érhette meg. A kétszeres Pulitzer-díjas kitüntetett 2007-ben hunyt el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár