2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Japán tengeralattjárókat találtak Hawaii partjainál

2009. november 18. 08:49 The New York Times

Az amerikai kutatók a múlt héten jelentették be, hogy két, 63 évvel ezelőtt, a második világháború után elsüllyesztett japán tengeralattjárót találtak Hawaii partjaihoz közel.

Az Oahu mellett 792 méter mélyen, a Hawaii Mélyvízi Kutatólaboratórium munkatársai által megtalált tengeralattjárókat az amerikai csapatok a második világháború végén fogtak el, és vitték tanulmányozás céljából Hawaiira. A hidegháború kezdetével azonban 1946-ben Oahu mellett kivitték a nyílt vízre a hajókat, majd megtorpedózták őket, hogy ne kerülhessenek az oroszok kezére. Más feltételezések szerint a járműveket egyébként sem tudták volna használni, hiszen hihetetlenül instabilak, és megbízhatatlanok voltak.

Az egyik japán hajó, az I-201-es a 20 csomós sebességet is el tudta érni, így minden idők egyik leggyorsabb dízelhajtású tengeralattjárója volt. Más japán tengeralattjárókhoz hasonlóan a hajótestet gumiborítással látták el, hogy minél jobban elrejtsék a radarok elől. A másik I-14-es tengeralattjáró jóval nagyobb és lassabb volt, és két kisebb, Aichi M6A Seiran repülőt hordozott magában. A repülők egy torpedót vagy egy nagyobb bombát is elvittek, és katapulttal indították volna őket a fedélzetről.

A tengeralattjárókat azonban akármennyire is az Egyesült Államok ellen szánták, valós kárt sosem okoztak. Kifejlesztésükre a háború túl késői szakaszában került sor, és akkor már az amerikai hírszerzés is túl jól működött.

Nem ez az elő hasonló felfedezés: négy évvel ezelőtt találták meg az I-401-es, azaz a valaha épített legnagyobb nem nukleáris japán búvárhajót is. Az I-401-es felfedezése vezetett az I-14-eshez, hiszen mikor az előbbit bejelentették, a haditengerészet egykori tisztje felhívta a kutatókat, és elmesélte nekik a hajók sorsát. A férfi egy 16 milliméteres filmet is készített az I-14-es megtorpedózásáról: a felvételen a környező tengerpart részletei is láthatók, a szakemberek pedig ennek segítségével fedezték fel a roncsot.

A kutatást a National Geographic Channel is támogatta, akik az erről készített dokumentumfilmet tegnap este mutatták be az Egyesült Államokban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár