2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fantasztikus hagyatékot kapott a Magyar Nemzeti Galéria

2009. május 19. 09:44 MTI

A Magyar Nemzeti Galériában helyezték el tartós letétként Gombosi György művészettörténész (1904-1945) modern magyar rajzokból álló gyűjteményét az örökösök; az alkotások között Rippl-Rónai József, Kmetty János, Vaszary János és Vajda Lajos művei is szerepelnek.

A több mint száz darabot számláló kollekciót, grafikákat, rajzokat és akvarelleket a művészettörténész örökösei 5 évre helyezték letétbe a kiállítóhelyen - mondta el Zsákovics Ferenc művészettörténész, az intézmény muzeológusa. Hozzátette, hogy a 109 darabból álló gyűjteményt tavaly szeptemberben ellopták az örökösöktől: az elkövetőket idén márciusban őrizetbe vették, 95 alkotást megtaláltak, 14 mű sorsa bizonytalan. A gyűjtemény legszebb darabjait öt évvel ezelőtt a Nemzeti Galéria egy kiállításon már bemutatta Modern magyar rajzok - Válogatás Gombosi György művészettörténész gyűjteményéből címmel.

Gombosi György, a huszadik századi művészettörténet-írás egyik legjelentősebb személyisége tanulmányait Firenzében, Berlinben és Budapesten végezte. 1928-30 között a római Magyar Történeti Intézet ösztöndíjasa volt. Kutatási területe elsősorban a középkori és reneszánsz itáliai művészet volt. Eredményeit több cikkben, tanulmányban és monográfiában (Spinello Aretino 1926, Palma Vecchio 1937, Moretto da Brescia 1943, Rubens, kézirat) foglalta össze.

A kortárs magyar művészetről szóló írásai közül kiemelkedik Beck Ö. Fülöp munkásságáról 1938-ban megjelentetett könyve, valamint az 1945-ben született Új magyar rajzművészet című összefoglaló kötete, amelyben a műfaj elméleti kérdéseivel is foglalkozott, bemutatta és értékelte a 20. század első felének magyar rajzművészeti törekvéseit.

Gombosi György nem csupán méltatója, hanem gyűjtője is volt a rajzoknak és vázlatoknak. Egykor csaknem 200 darabot számláló gyűjteményében Rippl-Rónai József tanulmányaitól Vajda Lajos önálló kompozíciójáig számos művész munkái szerepeltek, melyek baráti ajándékozás, gyűjtői csere vagy vásárlás útján kerültek a kollekcióba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár