2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kápolnát avattak egy fiatal orosz katona emlékére

2008. december 5. 10:32 MTI

Kápolnát avattak a Csongrád megyei Kisteleken egy huszonkét éves orosz katona és elesett társai emlékére csütörtökön; a fiatal férfinak testvére készítette az emlékhelyet. Vlagyimir Szergejevics Mamzurin 1944. december 20-án, néhány nappal születésnapja előtt hunyt el a dél-alföldi település mellett, annak tudatában, hogy a magyarok szabadságáért és saját népéért harcol.

Testvére, Szergejevna Volkova Mamzurina hosszas kutatás után, harmincöt évvel ezelőtt jutott el Kistelekre, és találta meg szeretett testvére földi maradványait egy tömegsírban, melybe csaknem kétszáz elesettet helyeztek. Azóta minden évben kétszer útra kel Moszkvából vonattal, hogy bátyjához látogasson, de mindig is az volt a terve, hogy méltó emlékművet állítson.

Erre tavaly tavasszal kezdte meg a pénzgyűjtést, a moszkvai televízió filmet forgatott a történetről, melyet bemutatva sokan küldtek pénzt a kegyhely nyolc millió forintos költségeihez. Emellett az orosz nagykövetség és a pravoszláv egyház is hozzájárult az emlékhely elkészültéhez, mely nem csak az elesett orosz, de a távol elhunyt magyar katonák hozzátartozóinak is imahellyé vált a környéken.

A Szentpétervárról érkezett Iván atya által csütörtökön felszentelt kápolna a temető bejáratánál, a katonák sírja mellett kapott helyet. A kegyhely három és fél méter széles és ugyanilyen magas, márványborítású, tetején rézkupolával, valamint kereszttel. A belsejét ikonok díszítik, és januárra elkészül a köré tervezett kovácsoltvas kerítés is.

A hetvennyolc éves asszony mosolyogva mondta el: annyi szomorú év után végre elégedett. Elkészült az, amiért annyit küzdött. Bár nem tudja, meddig teheti még, de továbbra is jönni akar Magyarországra, fiú unokája Misa pedig - aki augusztusban eljött vele - megígérte, ha ő már nem lesz, majd ápolja az emléket. Tolmácsa, az egykori orosz tanár, Horváthné Virágh Etelka hozzátette: a településen sokak által ismert és szeretett asszony hálás nem csak az orosz segítőknek, hanem a magyaroknak is, hisz ez nemzetközi összefogásban megvalósult álom.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár